Skip to main content
Hjem » Livet som senior » Dette bør du vite hvis du vil kjøpe bolig i Spania
Bolig i utlandet

Dette bør du vite hvis du vil kjøpe bolig i Spania

Spania flagg
Spania flagg
KJEKT Å VITE: Omkostningene ved kjøp og salg av bolig i Spania er mye høyere enn i Norge. Foto: Getty Images

Prosessen ved boligkjøp i Spania skiller seg mye fra boligkjøp i Norge, derfor er det greit å være klar over enkelte spesialiteter.

– I Spania velger man seg gjerne en personlig megler som man benytter uansett hvilket meglerfirma som har eiendommen ute for salg. Det aller vanligste er at det gjennomføres private visninger, både på eiendommer hvor vi er meglere selv og på eiendommer som er til salgs gjennom andre meglere, sier Hans Petter Brorson som er eiendomsmegler i Vivienda.

Reservasjonsbeløp

Når man har forhandlet seg frem til riktig pris på den aktuelle eiendommen må du betale et reservasjonsbeløp på 3 000 til 20 000 euro avhengig av eiendommens prisleie. Etter at beløpet er innbetalt sjekker meglers advokat alle forhold knyttet til eiendommen. Dersom forholdene avviker fra det som var forventet kan kjøper trekke seg fra handelen uten kostnader. Hvis ikke skriver man kontrakt.

– Vær oppmerksom på at hvis du trekker deg fra handelen etter at kontrakten er skrevet, så mister du reservasjonsbeløpet. Dersom selger trekker seg fra avtalen må han tilbakebetale det dobbelte av det beløpet som var innbetalt, tilføyer Brorson.

Høye omkostninger

– Omkostningene ved kjøp og salg av bolig i Spania er mye høyere enn i Norge. Dokumentavgiften er på åtte prosent og i tillegg kommer honorar til notariatet, advokat og til eiendomsregisteret. I Norge regner vi omkostninger på to og en halv prosent. I Spania kan du som en tommelfingerregel regne med at sluttprisen blir cirka 12 prosent høyere enn kjøpesummen, fortsetter han.

– Når du er i Spania på en visningsreise, har funnet drømmeboligen og skrevet kontrakt, reiser man hjem igjen til Norge. Dersom det er vanskelig å komme ned til overtagelse, er det vanlig å gi en fullmakt til meglers advokat før avreise. Da kan alle papirer ordnes uten kundens tilstedeværelse. Selve overtakelsen skjer også litt annerledes enn i Norge, men dette er av mer teknisk karakter, avslutter Brorson.

Next article