Skip to main content
Hjem » Livet som senior » Det finnes god hjelp mot øyeplager
Sponset

Øyet og synet er en kompleks mekanisme. Mange opplever plager som tørre øyne og sykdommer som AMD, som kan gi svekket syn. Heldigvis finnes det hjelp, både forebyggende og behandling.

– Mange sliter med tørre øyne. Det er flere faktorer som er med på å gi tørre øyne, og det kan være utfordrende å kvitte seg med problemet. Vi må finne ut hva som forårsaker tørre øyne, sier Oleg Pavlukovskis, daglig leder i ProCornea Spesiallinser.

Mye tid foran skjerm, kan være en av årsakene til at øynene blir tørre. Når man sitter mye foran skjermen, reduseres blunkerefleksen med over 50 prosent.

– Mange som plages med tørre øyne, vet ikke at de har tørre øyne, og en av grunnene kan være redusert sensitivitet. De vanligste symptomene er svie, kløe, røde, irriterte og rennende øyne, sier Pavlukovskis.

Optikere i Norge er veldig gode på tørre øyne, og har høy kompetanse. Mange har utstyr som kan brukes for å kartlegge og finne årsak til tørre øynene, samt gi oppfølging og behandling. Dråper i Hylo-serien kan kjøpes hos optikere og på apoteket, og kan brukes for både lindring og som et ledd i behandling av tørre og såre øyne.

Kvalitetsprodukter innen øyehelse

ProCornea Spesiallinser jobber med optikere og er spesialister innen spesialkontaktlinser. Alle ansatte har optometriutdannelse. ProCornea skreddersyr myke og formstabile kontakt- og irislinser, og har spesialister innen høye styrker, skade og sykdom på øyet, samt atypiske øyne med radier og diametere utenom det vanlige. Produktene får man gjennom optikere, øyeklinikker og sykehus i hele Norge.

AMD – den vanligste årsaken til synshemming

– Synet vårt er veldig komplekst, men enkelt forklart kan man dele det opp i tårefilm, hornhinne, linse og netthinne. Netthinnen sitter bakerst og innerst i øyet. Den omdanner lyset til signaler som kan tolkes av hjernen, slik at vi kan se, sier Pavlukovskis.

Macula er den gule flekken på netthinnen der skarpsynet sitter. Aldersrelatert maculadegenerasjon (AMD) er en øyesykdom som primært rammer skarpsynet.

– AMD er en sykdom som i praksis alle får til slutt, om vi lever lenge nok. Siden levealderen har økt, ser vi flere og flere eldre med AMD. Sykdommen er den vanligste årsaken til sterk synshemming hos personer over 50 år. Mer enn hver tiende person over 70 år i Norge, har mistet lesesynet, sier Pavlukovskis.

AMD kan forebygges

I macula finnes det et pigmentlag som beskytter mot utvikling av AMD. Det makulære pigmentet har to nøkkelfunksjoner: å filtrere bort skadelig UV-lys og oksidativt stress. Oksidativt stress er en ubalanse mellom produksjon og nøytralisering av de skadelige biproduktene, kalt frie radikaler, fra cellene.

– Vi kan forebygge AMD ved å ha en sunn livsstil med variert kost og fysisk aktivitet. Det er også viktig å gå til optiker og kontrollere øynene jevnlig, slik at man kan fange opp tidlige endringer, sier Pavlukovskis.

– Vi kan også supplere med kosttilskudd, som inneholder byggesteiner som bygger opp igjen pigmentet, sier han videre.

Kosttilskudd med byggesteiner

MacuShield er et kosttilskudd som inneholder alle de tre næringsstoffer som finnes i det makulære pigmentet. Dette pigmentlaget styrker beskyttelsesmekanismen av skarpsynet.

– Denne blandingen viser seg å nøytralisere frie radikaler i større grad enn noen av disse næringsstoffene gjør enkeltvis ved den samme totale konsentrasjonen, sier Pavlukovskis. Han sier videre at det foreligger flere studier som viser til at kosttilskudd har positiv effekt på synet og dets funksjon.

– MacuShield kan kjøpes hos optikeren. Snakk med din optiker om forebygging av AMD, og kosttilskudd, råder Pavlukovskis.

Les mer på procornea.no.

Av Marte Frimand

Next article