Hjem » Livet som senior » Artrose? – Ditt eget blod kan gi effektiv behandling samt lindring av smerte
Sponset

Stadig flere mennesker er aktive i høyere alder, ved artrose kan det være utfordrende å holde seg fysisk aktiv grunnet stive og smertefulle ledd. Typiske symptomer på tidlig artrose er leddsmerter og stølhet om morgenen.

Et annet typisk symptom er smerter etter lengre perioder uten aktivitet, som forsvinner etter en kort spasertur. Disse symptomene forårsakes av slitasje på leddbrusken og smerter fra leddkapselen, og påvirkes av mange sykdomsprosesser.

I følge nasjonale og internasjonale retningslinjer bør alle personer med symptomer og funn på artrose i hofte og/eller kne få tilbud om en grunnbehandling bestående av informasjon, trening og råd om vektreduksjon (hvis nødvendig).

Blodplatebehandling

Blodplatebehandling ved hjelp av ACP kan bidra positivt i dette sykdomsbildet, og ved tilfeller av mye smerte og dårlig funksjon, hjelpe pasienten i gang. Fremstillingen av ACP kan forklare den positive effekten av behandlingen.  Det tas blod fra en vene i armen, og en separasjonsprosedyre ekstraherer og konsentrerer de ønskede stoffene fra blodplatene. Disse stoffene injiseres i den berørte kroppsdelen, og kan bremse sykdomsutviklingen ved blant annet å stimulere brusken (Sakata et al, 2016). Det er også vist at ACP påvirker smertereseptorene i leddet, samt stimulerer kroppen til å produsere leddvæske av god kvalitet (Sakata et al, 2016).

Flere studier har vist at ACP-behandling kan brukes på pasienter med smertefull mild til moderat artrose (type I–III) med gode resultater. Behandlingen gir pasienten økt funksjon og bevegelighet, og markant reduserte smerter. I studier om ACP-behandling er det ikke observert uønskede bivirkninger eller komplikasjoner på pasienter som har fått behandlingen (Smith 2016).

Kliniske studier

Det er etterhvert flere studier som viser denne virkningen på randomiserte kliniske studier. Kanchanatawan (KSSTA, 2015, level I) viste i sin store studie at ACP injeksjoner er mer effektive enn syntetisk hyalaronsyre (HA) og placebo i reduksjon av symptomer, bedring av funksjon og økt livskvalitet for pasienter med mild til moderat artrose som ikke hadde respondert på konvensjonell behandling.

Shen (JOSR, 2017, level I) bekrefter dette i sin studie at intraartikulære ACP injeksjoner er mer effektive i behandling av kneartrose når man ser på smertereaksjoner og selvrapportert funksjon på 3, 6 og 12 måneder sammenlignet med saltvann, HA, og kortisonsteroider.

Blodplatebehandling ved hjelp av ACP tilbys i dag av en rekke private sykehus og -klinikker samt, enkelte offentlig sykehus. Pasienter kan finne mer informasjon om behandlingen i vår pasientbrosjyre, eller på vår hjemmeside. Helsepersonell og behandlere kan kontakte Arthrex Norway AS for mer informasjon.

Se video om ACP her.

Av: Arthrex

Referanser fra studier

Neste artikkel