Skip to main content
Hjem » Livet som senior » Alle må inkluderes i det digitale fellesskapet
Sponset

Økt digital kompetanse hos de eldre forenkler hverdagen og bidrar til et sosialt felleskap. Annebjørg Winther Soleim (78) har vært på mobilkurs hos Seniornett og har full kontroll.

– Jeg fikk ny iPhone 13 i juni fjor og fant ut at det var lurt å melde seg på et kurs for å lære å bruke den. Jeg hadde tidligere meldt meg inn i Seniornett, og fikk vite at de hadde tre typer kurs; mobil, iPad og PC. Jeg var så fornøyd med mobilkurset at jeg nå har meldt meg på PC-kurs, forteller den fornøyde pensjonisten.

Annebjørg Winther Soleim

Har vært på mobilkurs hos Seniornett

Annebjørg bor alene på Hamar og har to voksne døtre andre steder i landet. Hun har et aktivt og sosialt liv, sykler og kjører bil, hvis hun ikke koser seg på hytta i Budor.

– Selv om jeg nærmer meg 80 føler jeg meg oppegående, sier Annebjørg. Jeg prater med folk jeg møter, koser meg når barnebarna er på besøk, har mange gode venner, men kan også trives med å gå på kino alene. Jeg liker å være oppdatert og lære nye ting. Jeg har et godt liv.

I år stiller den spreke pensjonisten til og med som kandidat til kommunestyret på Hamar for Hamar Arbeiderparti.

– Jeg har vært i kommunestyret i fem perioder tidligere, og hadde ikke planlagt å stå på lista til valg i år, men så ble jeg oppringt av styrelederen. Da kunne jeg jo ikke si nei, ler Annebjørg.

Bli medlem

Som medlem i Seniornett får du tilbud om datahjelp, kurs og veiledning. Seniornett har foreninger over hele landet. Medlemskontingenten er 370 kroner i året. På denne siden kan du lese mer om medlemstilbudet og melde deg inn i Seniornett.

Datastue-prosjektet

Digitaliseringen av samfunnet går raskt og forenkler hverdagen for de fleste av oss. Det er viktig å sørge for at alle inkluderes i det digitale fellesskapet, men under koronapandemien ble flere eldre sittende isolert hjemme uten kontakt med et sosialt felleskap. Det resulterte i et prøveprosjekt hos Seniornett.

– Datastue-prosjektet er et samarbeidsprosjekt mellom Pensjonistforbundet og Seniornett, og tilbyr kurs i digital kompetanse, nivå 1. Dette er for seniorer som kjenner seg usikker på sin digitale kompetanse, eller som mangler den helt, forteller Kristin Ruud, generalsekretær i Seniornett.

Kristin Ruud

Generalsekretær i Seniornett

Seniornett ble stiftet i 1997 av en gruppe seniorer på Deichmann Majorstuen, og er nå landsdekkende. De har 230 lokalforeninger og 9 000 medlemmer. Seniornett holder mange ulike digitale kurs og veiledninger. Datastuekursene er på 12 timer. Ellers kan lengden på kurs variere.

Nærmere familie og venner

I følge en undersøkelse fra HK Dir (Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse), viser det seg at 600 000 personer i Norge har lav eller ingen digital kompetanse. 130 000 er ikke digitale overhodet. Har du lav digital kompetanse så har du kanskje e-post og muligens en konto på Facebook, men opplever det vanskelig om du må oppdatere PC eller mobiltelefon, laste ned en app eller fylle ut et nettskjema. Denne gruppen består hovedsakelig av seniorer, personer utenfor arbeidsstyrken og personer med utdanning på grunnskolenivå eller lavere.

Men Datastue-prosjektet er ikke bare en arena for læring. Det kan også være en sosial møteplass.

– Vi har datastuer over hele landet og det å komme seg ut og treffe andre samtidig som du lærer, er svært positivt. Vi har et mål om å motvirke ensomhet ved å engasjere seniorer selv som dataveiledere og lære seniorer å bruke digitale verktøy for å kommunisere med familie og venner, forteller Ruud.

– Man kunne kjøpe kaffe og kake på kurset og det var mange hyggelige personer å prate med. Nå har jeg også vervet en venninne som også har tatt et kurs. Det er jo fint å hjelpe hverandre. Det jeg håper kommer nå, er et billedbehandlingskurs. Jeg liker å ta bilder så jeg kan sitte og mimre når årene går. Det blir jo som en digital minnebok. I dag la jeg forresten ut at bilde av en nydelig rognebærbusk på min Facebook profil. Det er ikke så ofte jeg gjør det, men jeg har allerede fått 127 likes, avslutter Annebjørg fornøyd.

Trenger du kurs i bruk av PC, nettbrett eller smarttelefon? Siden 1997 har Seniornett gitt digital veiledning, og vi har lokalforeninger over hele landet. Vi tilbyr også datahjelp på telefon.

Bli medlem på seniornett.no

Av Cathrine Naglestad

Next article