Hjem » Julestemning » Varme pakker under treet
varme pakker

Varme pakker under treet

Foto: Unsplash

Det nærmer seg jul. I Moria er flere tusen barn uten foreldre. Ideelle organisasjoner som Dråpen i havet er der hver dag med omsorg.

I Myanmar er et helt folkeslag på flukt i redsel for å bli drept. Amnesty International jobber for frihet og likhet for alle mennesker i hele verden. I Norge har den første snøen falt og noen er allerede kommet i julestemning. Likevel må Blå Kors rigge seg klare for å ta imot barn på juleaften når foreldrene svikter. Mange gruer seg til jul.

Fra meg til vi

Men, noe har skjedd med nordmenn. Vi har løftet blikket og ser at verden trenger hjelp, for vi har presset kloden til det ytterste. Mange er bekymret for hvordan det skal gå. Klimaendringene resulterer ikke bare i varmere vær. Det resulterer også i mat- og vannmangel, sykdomsspredning og mennesker som mister sine hjem. Vi må endre våre vaner og det haster.

For å få til dette må verdens befolkning stå samlet. Nordmenn er mer enn noen gang opptatt av klima- og miljøvern, men også nestekjærlighet. Dette er gledelig og det samler oss til et større vi.

Giverglede på nytt nivå

Nordmenn har alltid vært sjenerøse, men jeg tror vi har nådd et nytt nivå. I 2017 samlet organisasjoner inn 19 milliarder kroner, inkludert ulike tilskudd. For disse pengene kan norske organisasjoner redde flere tusen liv, beskytte utrydningstruede arter, arbeide for renere luft og plastfritt hav, for å nevne noe.

Organisasjonene arbeider for gode formål på lokalt, nasjonalt og globalt nivå. Når vi går sammen skaper vi positive ringvirkninger som strekker seg langt over landegrenser. Det betyr at ditt lille bidrag får stor betydning.

Gaver med mening

Hvis du ønsker et alternativ til årets julehandel, kan du kjøpe en gave med mening. Ved å velge en slik gave bidrar du til å gjøre verden litt bedre for noen andre. Eksempelvis kan du kjøpe to middager fra Kirkens Bymisjon. Det betyr mye når kjøleskapet er tomt. Eller hva med å bli utviklingsinvestor i Etiopia? Verdiene øker med mange hundre prosent, og avkastningen man får er den gode følelsen av å ha bidratt til noe større.

Et annet alternativ er å gi en symbolsk gave. Med dette menes det at du ikke får et fysisk produkt du kan gi bort, men pengene går til et bestemt prosjekt hos en organisasjon. Det kan for eksempel være en synsoperasjon fra Norges Blindeforbund eller vinterklær til barn på flukt. Dette er gaver som varmer. I år håper jeg at det er færre harde gaver under juletreet, og flere av de varme.

Av Rikke Solberg, kommunikasjonsansvarlig i Norges Innsamlingsråd

Neste artikkel