Hjem » Julestemning » Savalen skaper julemagi i fjellet
Sponset

Lite visste jeg at intervjuet jeg skulle ha med Savalen Fjellhotell & Spa, var med sjølveste Julenissen. Dette skulle bli en samtale jeg sent ville glemme.

Det er en tåkete formiddag i november, og jeg sitter klar med notatblokken. På fjerde ring svarer det, men stemmen i andre enden høres ikke ut som den kvinnelige salgslederen jeg har fått navnet til. Stemmen i røret er mørk, lun og koselig.

– Hei, det er Julenissen.
– Julenissen?
– Ja, nå har du kommet til Julenissens hus, og jeg er Julenissen. Nissemor har akkuratlaget kakao, så jeg har god tid til en prat.

Jeg tror ikke mine egne ører. Skal jeg intervjue den store, skjeggete mannen i rød drakt som alle barna venter på i julen? Og er det på Savalen hotell han bor?  Jeg hører han rører i kakaokoppen sin, mens han forteller om hotellet som skaper julemagi i fjellet. Han forteller om den helårsåpne julebutikken med julevarer hele året, og om Pepperkakehuset, ei hytte midt i Nissegata, på 395 m2 med 28 sengeplasser. Hytta er pyntet med seigmenn og glasur og er laget etter nissemors oppskrift.

Kom og besøk Julenissen &
Nissemor i Nissehuset

Travle til jul

Jeg noterer og noterer mens Julenissen snakker. I bakgrunnen hører jeg noen som fniser, og jeg blir nysgjerrig på hvem det er.

–  Å, det er Fjompenissene. De har akkurat spist. Nissemor lager verdens beste nissegrøt. Men nå må de svinge seg rundt. Det er tusenvis av gaver som skal være klare til jul.
– Er det hos dere alle gavene lages?
– Ja, alle gaver lages i Nissehuset. Det er jo der alt skjer. Nisseskolen også.
– Hva er Nisseskolen?
– Har du ikke hørt om Nisseskolen? Der kan barna bli autorisert Nisselærling og lære å pakke inn gaver, synge julesanger, skrive ønskeliste og enda flere ting. Men jeg kan ikke røpe alt, for da kan Sotnissen høre meg.
– Sotnissen?
– Ja. Han vil ta over plassen min som Julenissen, den sniken, og det kan vi jo ikke ha noe av. Fra oktober og frem til jul kan store og små være med på det spennende vandreteateret, Sotnissen og den hemmelige koden, og hjelpe meg og redde jula.

Det er tydelig at det er mye som skjer på Savalen. Julenissen forteller at Savalen er som et eget lite samfunn, rett ved Tynset sentrum, med både langrennsløyper, slalåmløyper, skøytebaner om vinteren og vakre naturopplevelser om sommeren. Hotellet ble bygget i 1959, og har lange tradisjoner med skreddersydde opphold, temahelger, et av Norges beste fjellspa og nydelig lokalmat for alle ganer. Det er totalt 700 sengeplasser fordelt på hotell, leiligheter og blant annet det populære Pepperkakehuset.

Savalen Fjellhotell og Spa og Spa

Savalen – eventyrlig hele året

En magisk opplevelse

Plutselig hører jeg en liten stemme som visker i bakgrunnen. Julenissen hysjer med vennlig stemme, og jeg beklager at jeg oppholder han i denne viktig førjulstiden.

– Å, ikke tenk på det, humrer han. Det er bare en av nisseungene som maser om at jeg må være med ut i akebakken. Vi har akekonkurranse i jula, og hun mener at vi må øve.
– Er du så sprek, Julenissen?
– Å, ja, humrer han. Jeg må jo holde meg i form, skal jeg være julenisse i mange hundre år til. Dessuten venter jeg viktig besøk etter nyttår.
– Har du ikke fri da heller?
– Å nei da. Første helgen i januar, kommer julenisser fra hele verden for å konkurrere i The Santa Claus Winter Games of Norway. Både Nissemor og jeg stiller sterkt i både kappestrid, akekonkurranse og nissesekk-kasting og alle kan komme å se. Du må ikke tro at det er jul bare en gang i året. Her kan du når som helst møte meg. Jeg må jo passe på at alle har det bra.

Nissene på Nisserne på Savalen Fjellhotell og Spa

Barnas julemarked

Alt høres så magisk ut på Savalen, med mye aktiviteter og tradisjoner. Jeg skal akkurat til å spørre om det er noe mer Julenissen vil fortelle, da jeg hører en myk damestemme på telefonen.

– Hei. Det er a Nissemor.
– Neimen, hei Nissemor.
– Julenissen måtte ta imot 15 sekker med ønskelister her, så da skal jeg fortelle deg om julemarkedet vårt.
– Så fint.
– De to siste helgene før jul har vi Barnas julemarked, med boder fulle av julegavetips og spiselige saker. Det blir underholdning på Snøscenen, fakkeltog, kanefart og selvfølgelig nissegrøt, og på kvelden er det barnas julebord.
– Det høres kjempekoselig ut.
– Skulle barna tørre å ta bilde med oss nissene, så kan de det også. Og nå holdt jeg på å glemme eventyrlesning i lavvoen og ring rundt juletreet. Men du, nå roper Julenissen, så jeg tror vi må avslutte.
– Det skjønner jeg. Hils Julenissen så mye, og tusen takk for praten.

Vi avslutter samtalen og jeg må klype meg i armen. Var det selveste Julenissen og Nissemor? Dette kommer jeg aldri til å glemme!

Tekst av Cathrine Naglestad

 Savalen Fjellhotell & Spa

Neste artikkel