Hjem » Julestemning » Kjartan Skjeldes beste tips til en hyggelig jul
Julestemning

Kjartan Skjeldes beste tips til en hyggelig jul

Foto: Lisa Marie Holt

Julen nærmer seg. For noen er dette den beste tiden i året. For noen kan det også være en utfordrende tid. De fleste av oss får sikkert smake på både julestemning og julestress i løpet av desember. 

Hvert år sier vi det samme: Førjulstiden er et kav. Dette kjenner jeg selv på. Da jeg jobbet på restaurant var det fullt kjør allerede fra begynnelsen av november. Store grupper på julebord som fråtset seg gjennom de siste ukene frem til jul. 

I disse dager jobber jeg litt annerledes, men stresset er fortsatt like intenst. Jeg tror jeg er som mange andre: Jeg må nå alt. Ungene må få den beste førjulstiden, julebordene må gjennomføres, vi må få med oss tenning av julelyset i sentrum samtidig som vi må presse kalenderen full av julegavehandel, juleavslutninger, juletorg og juleforestillinger. Så, når den 24. desember tikker inn, er vi utkjørte alle sammen.

Hvorfor må det være sånn? Hva er det med alle disse forventingene som må innfris? I utgangspunktet er det jo bare julestemningen vi bør hige etter. Derfor har jeg bestemt meg for å begynne å sortere. Hva er egentlig viktigst? Her er noen forslag som jeg håper du lar deg inspirere av.

1. Kvalitetstid hjemme er så viktig at det kan settes inn i den digitale kalenderen min

Hvis jeg kan sette et julebord inn i kalenderen – som en avtale som ikke bør brytes – kan jeg gjøre det samme med kvalitetstid med familien. Jeg kan sette av akkurat så mange ettermiddager og kvelder jeg vil til hjemmekos, og blokkere dem ut i kalenderen, så datoene er markert som opptatt når andre mennesker vil ha meg med på andre ting. Det trenger ikke å være knyttet til spesielle aktiviteter heller; vi er ikke nødt til å bake syv sorter hver helg.

2. Gi bort noe du er glad i

Hvert år hører vi forslaget om å gi bort noe man eier fra før. Hvert år hører vi at vi bør gjøre det for å være snille med planeten. Og hvert år hører vi noen avfeie det hele som tøv, og si at «hvem vil vel ha noen andres søppel?» En av de fineste gavene jeg har fått, var fra en kokkekollega. Det var en brukt japansk kokkekniv, og eksemplaret han ga meg, var hans desidert beste kniv, og den har jeg enda. Det må koste deg noe å gi noe bort, spesielt hvis du eier det fra før. Hvis gaven er verdiløs for den som pakker inn, er den også verdiløs for den som pakker opp.

3. Lukk ovnsdøren

Alle kokker vet at hvis man skal lage en ostesufflé, er det nødvendig å holde ovnsdøren igjen for å få suffleen til å vokse og bli luftig. Slik er det med julestemning også. Hver gang du åpner døra for å løpe ut til en ny avtale, punkterer du litt av førjulsstemningen i stua. Mitt siste tips til deg vil altså være å sette deg inn i varmen og holde døren lukket, så skal du se at julestemningen vokser og blir luftig hjemme hos deg også. 

4. Ikke kast mat 

Det verste som finnes er å kaste mat. Også i julen, du har garantert en nabo eller et fjernt familiemedlem som er alene. Middagsretter kan gjøre mer nytte enn det du aner, gleder er stor hos den som får middagen på døren.

Håper du får en fin førjulstid, bruk tiden godt, og vær den beste utgaven av deg selv.

Tekst: Kjartan Skjelde

Neste artikkel