Skip to main content
Hjem » Julestemning » Julestria til Sølvguttene
Julestemning

Julestria til Sølvguttene

Koret Solvguttene
Koret Solvguttene

For mange starter julen når Sølvguttene synger julen inn på NRK. For koret selv er det på mange måter da julen slutter.

Hver julaften klokken 17:00 siden 60-tallet har Sølvguttene sunget julen inn på NRK. Det er et av de mest sette programmene gjennom året, og for mange den ordentlige starten på julen. Da kan roen senke seg, mens lukten av pinnekjøtt, lutefisk og ribbe sprer seg i de tusen hjem.

Land og strand rundt

Der julen starter for mange, slutter den for koret. For det er på ingen måte bare på TV Sølvguttene synger julen inn. Julekonsertene begynner i midten av november, og fra årets første konsert i Nordstrand kirke den 17. november til den siste i Oslo Rådhus lille julaften, vil koret med stort og smått gjennomføre 63 opptredener.

– Vi har et omfang de fleste kor mister pusten av, sier Sølvguttenes dirigent Fredrik Otterstad lattermildt. Vi ønsker å spre så mye julestemning som mulig. For oss er det derfor viktig å nå ut over vår hjemmebane på østlandsområdet.

I år skal koret reise til blant annet Narvik, Tromsø, Karmøy, Stavanger og Tønsberg – i tillegg til Gøteborg.

Tradisjon og fornyelse

Julen er preget av tradisjoner, noe Sølvguttene er svært opptatt av. Samtidig er det nødvendig å sikre noe fornyelse.

– Vi tror neppe vi hadde solgt ut alle våre konserter om vi sang de samme sangene hvert bidige år, forteller Fredrik. Samtidig er vi veldig klar over vår rolle i å opprettholde en god del av den tradisjonelle julemusikken. Vi ser på det som en viktig del av vår felles kulturarv.

På konsertene hører publikum derfor moderne sanger som Walking in the air fra filmen The Snowman, men også klassikerne som Deilig er den himmel blå og Kling no klokka.

– En gang unnlot vi å synge Glade jul, forteller Fredrik, og da var det flere som nektet å forlate kirken før vi sang den. Julen handler mye om tradisjoner, og det skal vi ikke rokke alt for mye ved.

Det som dog alltid fornyes i Sølvguttene, er guttene selv. Hvert år er førsterekken ny, og blant de 70 sangerne du hører på en konsert, er cirka 10-15 med for første gang.

– Det er en spennende utfordring å få en gruppe unge gutter til å prestere på samme nivå som profesjonelle musikere, sier Fredrik, især når det er såpass stor utskiftning. Heldigvis ser vi at sanggleden er konstant blant unge gutter, noe vi setter enormt stor pris på.

Sikre deg billetter til våre tradisjonsrike konserter.

Du vil høre de kjente og kjære julesangene, i tillegg til annen flott kormusikk som hører høytiden til.

Next article