Hjem » Julestemning » I denne familien er det bare én julebrus som gjelder
Sponset

For flere år siden bestemte familien Skjerahaug seg for å gå grundig til verks: De kjøpte en rekke forskjellige julebrusmerker og smakte seg gjennom alle. Til slutt var det et merke som sto igjen: Rudolf & Nissens julebrus fra Oskar Sylte.

Hjemme hos familien Skjerahaug på Hundvåg i Stavanger er det allerede god og lun julestemning. En stor, lysende snømann har fått plass ved et av stuevinduene, julebakst står på bordet, og til og med juletreet er på plass.

– Juletreet står ferdig pyntet allerede første helg i advent. Det har blitt en tradisjon, forteller far Trond.

Familien setter stor pris på julehøytiden. Samtidig er ikke den uhøytidelige familien fremmed for å gå sine egne veier og finne nye tradisjoner. Den private julebrustesten er et slikt påfunn som endte med å bli en ny tradisjon.

– Nå er det aldri noe annen julebrus å finne her enn Rudolf & Nissens, forteller Mona, mor i huset. På julaften blir det servert pinnekjøtt, aldri noe annet.

– Og da drikkes det julebrus til, forteller sønnen Dennis (19).

– Mest fordi den er så god. Men også fordi den er rød. En julebrus skal være rød, alt annet er latterlig, slår Dennis fast. 

– Og så er det flott at Rudolf og Nissens kommer i glassflaske. Det tar seg godt ut på middagsbordet julaften, sier Tiril (snart 16).

Best i test

Folket og ekspertene er helt enige i familiens dom. I år som i fjor ble Rudolf og Nissens julebrus kåret til best i test av TV 2 hjelper deg. Hos familien Skjerahaug er det ikke bare julebrusen som er en favoritt:

– Brusen fra Oskar Sylte har så gode smaker, helt forskjellig fra de andre merkene, mener Dennis. Hans favoritt resten av året er pærebrusen. Far Trond holder en knapp på ananas-brusen, mens Tiril er synes pærebrusen er best.

Det er jo slett ikke verst av en helnorsk, familieeid bedrift å hevde seg i kampen mot de store amerikanske merkene. Brusfabrikken ble etablert i 1929, og både ananas- og pærebrusen må kunne kalles ikonisk. I mer enn 90 år har Molde-bedriften bidratt til leskende nytelse og glede for norske familier. Alle bestselgerne, inkludert julebrusen, kommer med og uten sukker. 

Foto: Oskar Sylte

Smaken av jul

På Hundvåg kommer julebrusen i hus til advent.

– Det er jo smaken av jul. Den minner oss om at det noe å glede seg til, sier Mona. 

En annen viktig tradisjon for familien er kakemann-baksten. At det er den beste julebaksten er hele familien samstemt om, og i adventstida går de hvite mennene med de røde strekene unna så det koster etter. Hvert år må det bakes nye i flere omganger. Men så er det nå en gang slik at julebakst er best før jul.

– Hvert år gjemmer Mona unna en boks med julebakst, slik at vi har til julaften. Og hvert år i januar får vi kjeft fordi vi ikke har spist den opp! ler Trond.

Utenfor stuevinduet har snøen begynt å lave ned. Og for den som ikke er kjent i Stavanger: Snø er et sjeldent fenomen på disse trakter.

– Akkurat det er litt dumt, det er liksom ikke 100 prosent julestemning uten snø, sier Dennis. 

Akkurat der og da er det som om Rudolf og Nissen har tatt seg et lite førjulssveip over byen og drysser litt ekstra julestemning over den hyggelige familien.

Av Jeanette Høie

Neste artikkel