Hjem » Julestemning » Hanne Sørvaag svarer: Dette er jul for meg
Julestemning

Hanne Sørvaag svarer: Dette er jul for meg

Foto: Privat

Hva spiser egentlig vokalist og tekstforfatter Hanne Sørvaag på julaften? Vi har tatt oss en prat og funnet ut hva hun trenger for å komme i skikkerlig julestemning.

Hvilke tanker har du rundt julen 2021?

Jeg gleder meg veldig til julen i år. Det skal bli så fint å dra rundt på julekonserter igjen, etter julen i fjor ikke akkurat ble som det var tenkt. Jeg kommer i stemning av å synge julesangene jeg har skrevet om barndomsminner, melankoli og glede på countryjuleplata «Christmas Lights» som kom ut i 2013, og som våkner til liv igjen hvert år. Det blir også min første julaften sammen med kjæresten, så det blir veldig fint å få oppleve.

Hva handler julen om for deg?

Julen handler for meg om å samle familien, med alt det innebærer. Da jeg tenker på barndommen på gården på Sørvåg var grandtante Ellen sitt lille tre pyntet med figurer og lys fra da hun bodde i Amerika, og det var verdens fineste lille tre. Når jeg pynter mitt eget tre ser det sånn ut fortsatt. Jeg tror man ville kalt det «kitschy» i dag.

Det kunne også bety litt styr med at generasjonene ikke var helt enige om kleskoden. Jeg nevner ingen navn, men mormor syntes ofte at «noen» sin kjole var for kort eller for trang. Morfar ville gå på gudstjenesten i kirka, og etterpå var han mest utålmodig med å få alle til bords for å spise, og ba for maten i en fykende fart. Så spiste vi, pakket opp gaver og koste oss sammen, før alle pakket alt i bilen og kjørte hjem hvert til sitt, mens vi på turen så på landskapet med alle husene dekket av fargede lys.

Det er også en tid for oppsummering, hvordan livet er i forhold til året før og tidligere juler. Om det en drømte om har gått i oppfyllelse. Og sende noen tanker til noen som ikke er med oss lengre, som en har mange fine minner med rundt jul, og savner litt ekstra.

Hva er det som får deg i julestemning?

Det er gjerne julemorgenen, med noe godt i julestrømpen, kanskje et julehefte, Nemi er favoritten nå, også får jeg alltid julestemning når det musikalske temaet i Askepotts tre nøtter setter i gang. Og jeg synes bare hun er så kul i det jaktantrekket med tightsen som har grønt mønster på et ben og er orange på det andre. Skulle gjerne hatt det som juleantrekk selv, kanskje mormor også hadde syntes jeg var fin da. Vi hadde i hvert fall kommet i perfekt julestemning av å diskutere det. 

Hva er på middagsbordet på julaften?

De siste årene har jeg hatt vegansk julemat fra funky fresh food, en helt nydelig juletallerken som de rundt gjerne tror at jeg «ofrer meg» for en sak som er viktig for meg ved å spise, men som jeg helt ærlig elsker og fortrekker. I år har jeg lyst til å teste litt forskjellig, blant annet Jane fra veganmisjonen sine berømte vegisterkaker, og prøve å lage julestek fra Hanne Lene sin fantastiske kokebok. Og det er så mye av tilbehør som rosenkål, kålrabistappe, surkål, ertestuing som bare er supergodt, med alle smakene en forbinder med jul fra en var liten. Mmmm, jeg kan nesten ikke vente!

Neste artikkel