Hjem » Julestemning » Fargerike desserter
oppskrift

Fargerike desserter

Foto: Unsplash

Det bugner av spennende frukter i butikkene på denne tiden – både kjente og ukjente. Det åpner for nye smaker, både til garnityr, som forfriskende snacks eller til desserter. Sharon, mango, ananas, fiken, kiwi, granateple og bær er noe som hører med i desember, foruten klementiner og annen sitrus, som jo er en selvfølge.

Klementinen er som poteten, den kan brukes til alt. Og det er nå på denne tiden vi spiser mest av den lettskrelte, høyt elskede sitrusen. Du kan presse den, bruke den til dessert, ha den i salater og kaker, lage saus av den, pynte med den, bruke den som garnityr eller ganske enkelt spise den som den er.

Varianter i tusentall

Fruktsalat finnes i tusenvis av varianter, og man trenger strengt tatt ikke noen oppskrift. Du kommer langt med frisk frukt i pene terninger eller biter, finhakkede valnøtter og litt frisk appelsinjuice over, gjerne med litt kesam, vaniljeis eller krem ved siden av.

Uansett sikrer du gjestene en oppkvikkende nydelig avrunding på måltidet, og på kjøpet får man i seg nyttig fiber og vitaminer, spesielt vitamin C. Dessuten smaker det himmelsk, og hjelper i tillegg kroppen å fordøye all den tunge julematen. Du kan lage fruktsalaten i god tid på forhånd. Prøv disse dessertene:

Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Foto: Marte Garmann

Sitrussalat med melon og agurk

  • 2 appelsiner
  • 4 kumquat 
  • 3 klementiner
  • 1 agurk
  • ½ honningmelon
  • Frisk timian
  • 1 ss hakkede pistasjnøtter

1. Skrell appelsiner og mandariner og skjær dem i tynne skiver på tvers. Skyll kumquat godt. Behold skallet på. Skjær kumquat i tynne skiver.

2. Skjær melon og agurk i to og lag små kuler med et kulejern eller skjær i terninger. Fordel sitrusskiver og kuler av agurk og melon på et serveringsfat.

3. Drypp honning over og dryss timian og pistasjnøtter på. Server gjerne med en gresk yoghurt eller vaniljeyoghurt.

Foto: frukt.no

Gyllen fruktdessert med mascarponekrem

  • 4 klementiner
  • 1 stor sharonfrukt
  • 1 miniananas eller ½ stor ananas

Mascarponekrem

  • 250 g mascarpone
  • 1 ss sitronsaft
  • 1 ts vaniljesukker
  • 2 ss melis

Peanøttkrokan

  • 50 g sukker
  • 100 salte peanøtter

1. Pisk alle ingrediensene til mascarponekremen til en luftig krem i en bolle.

2. Lag peanøttkrokan. Smelt sukkeret til gyllen karamell i en liten stekepanne på middels varme. Trekk pannen vekk fra varmen og rør straks inn de hakkede nøttene. Hell blandingen raskt over på bakepapir og avkjøl.

3. Rens og skjær klementiner i fine biter.

4.Skrell ananasen og skjær bort midtstokken. Skjær ananas og sharonfrukt i biter. Bland frukten sammen.

5. Legg fuktbiter i bunnen av 4 glass. Fordel ca. 2-3 ss av mascarponekremen over frukten.

6. Finhakk peanøttkrokanen og strø på kremen og server.

Foto: frukt.no

Ostekake med pepperkaker, servert i glass

  • 100 g knuste pepperkaker
  • 100 g knuste havrekjeks
  • 1 ts kanel
  • 50 g smeltet smør

Ostekrem

  • 200 g kremost naturell
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 ss melis
  • 3ts vaniljesukker

Topping

  • 100 g jordbær
  • 100 g bringebær
  • 100 g blåbær

1. Rør smuldret kjeks og pepperkakesmuler med smeltet smør. Fordel smulene i 4 porsjonsglass.

2. Pisk kremosten med creme fraiche, melis og vaniljesukker. Smak til og fordel kremen over smulene.

3. Pynt med jordbær, bringebær og blåbær.

Ønsker du å servere dette i høye glass kan du gjenta prosessen.

Foto: frukt.no

Julens fargerike fruktsalat

  • ½ melon
  • 4 klementiner
  • 2 kiwi
  • 1 liten kurv jordbær
  • 1 pitahya
  • 1 eske physalis

Sukkerlake

  • 1 vaniljestang
  • 3 dl vann
  • 50 g sukker

1. Snitt vaniljestang på langs og skrap ut vaniljefrøene med en kniv. Kok opp vann, sukker og vaniljestang og -frø. Avkjøl.

2. Del melon i biter eller lag kuler. Skrell klementiner og skjær ut fine fileter mellom hinnene. Del fiken i båter.

3. Skrell og del kiwi i små terninger. Skjærjordbær i to eller fire. Del pitahyaen i to og ta ut små kuler med et kulejern. Legg all frukten på fat og hell på sukkerlaken. Pynt med physalis og server med is, krem eller vaniljesaus.

Av Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt

Neste artikkel