Skip to main content
Hjem » Julestemning » Er det én gang i livet man skal reise til Nordland, så er det i 2024
Sponset

I 2024 blir Bodø Europeisk kulturhovedstad. Folkefesten den 3. februar vil markere starten på et år fylt med mer enn 1000 kulturarrangementer. Dette er første gang en arktisk by blir kulturhovedstad, noe som gjør det mulig å oppleve midnattssol eller nordlys.

– Åpningen den 3. februar, blir det største arrangementet i løpet av hele året. Da inviterer vi til en folkefest utendørs på småbåthavna i Bodø, hvor det blir plass til nærmere 20 000 mennesker. Vi kan love et spektakulært show med musikk, dans, lys, laser og fyrverkeri. Etterpå kommer vi til å ta i bruk hele byen for å feire europeisk kulturnatt med konserter, nattåpne butikker, events, aktiviteter. Ja, vi inviterer rett og slett til en folkefest som skal kickstarte at vi har blitt Europeisk kulturhovedstad, forklarer Helge Grønmo, som er kommunikasjons- og markedssjef for Bodø2024.

Helge Grønmo

Kommunikasjons- og markedssjef for Bodø2024

Hele Nordland fylke fylles med arrangementer

Bodø blir sentrum for opplevelsene, men hele fylket skal fylles med kulturelt innhold. Arrangørene i Bodø2024 lover minst 1000 arrangementer. Det blir både små og store begivenheter, mange av dem lagt til spesielle steder. Her får du alt fra samisk kultur, utstilling av bærekraftige skulpturer, musikkopplevelser og kunstutstillinger, for eksempel med Håkon Bleken.

– Vi kaller det verdens lengste fest, både fordi det blir aktiviteter på steder langs hele den 800 kilometer lange veien fra sør til nord i Nordland, men også fordi det varer et helt år. Vi opererer med et utvidet kulturbegrep, noe som blant annet innebærer idrett, friluftsliv og mat på uvanlige steder. Du kan for eksempel kanskje risikere å oppleve en danseforestilling, et stand-up-show eller musikalske innslag på en helt vanlig turisthytte under kulturfestivalen, fortsetter Grønmo.

Foto: Dan Mariner
Foto: Dan Mariner

Kulturkalender

Her finner du en oversikt over hva som skjer i Bodø og Nordland. Alt fra konserter, utstillinger, forestillinger og annen underholdning.

Fem årstider

Programmet, som fortsatt er under utvikling, er delt inn for å følge årstidene, ikke så rart for en by som Bodø hvor det både er mye natur og mye vær. Programmet starter med «Here comes the sun» fra åpningsdagen til slutten av mars, deretter starter «Spring optimism» som avløses av «Midsummer madness». «Autumn storms» markerer at sommeren går mot slutten og at vinteren er i anmarsj før det hele avsluttes med «Arctic light».

– Det kommer virkelig til å gå slag i slag. Er det én gang i livet man skal reise til Nordland, så er det i 2024, for da er det virkelig mye spennende som skjer med matprosjekter, konserter, uventede happenings og forestillinger. Enten kan man bare ta turen til Bodø uten noen spesiell plan, men komme for å oppleve energien til en kulturhovedstad og å ta det som skjer litt på sparket, eller gå inn i programmet, velge seg ut noen godbiter og legge opp reisen sin i henhold til hva man er interessert i og ønsker å oppleve.

Forventer høy aktivitet

For enkelte arrangementer kan det være lurt å være tidlig ute for å bestille reise og overnatting. Arrangøren regner med at det kommer til å bli generelt høyere aktivitet gjennom hele 2024 og at mange vil legge sine kurs, møter og arrangementer til Nordland mens Bodø er kulturhovedstad.

– Utenlandske turister vil nok oppleve kulturhovedstaden Bodø som veldig eksotisk. Vi legger blant annet vekt på det samiske aspektet og kan gi dem en smakebit av denne kulturen. Det er også den aller første arktiske kulturhovedstaden, så her kan man oppleve midnattssol på sommeren og nordlys om vinteren. Det blir rett og slett et spektakulært år som vi gleder oss til, avslutter Grønmo.

 Bodø2024

Bodø 2024 er det største kulturprosjektet i Norge på over 10 år og det største i Nord- Norge noensinne.

Av Tom Backe

Next article