Hjem » Julestemning » Det første Vetle (8) gjør når han våkner, er å lese Donald
Sponset

For Ola (12) og Vetle (8) blir ikke dagen den samme uten Donald. – Bladet er kjempemorsomt og gjør at vi er blitt flinkere til å lese, sier brødrene.

Hjemme hos familien Grøv Revheim går det i Donald fra morgen til kveld. Når vi møter Vetle og Ola en vanlig tirsdags ettermiddag, er Vetle allerede på dagens fjerde Donald-blad.

– I dag leste jeg to Donald-blader før jeg gikk på skolen, sier Vetle.

Aller best liker han Klodrik, som er klumsete og morsom. Ola heier mest på Ole, Dole og Doffen, pluss fetter Anton.

– Historiene der de er med er alltid morsomme, men i grunnen synes jeg alle er ganske morsomme, sier Ola.

– Klassiske historier som Eggmysteriet er også kjempeartig for gutta, som det var for oss da vi var små, sier pappa Thomas.

– Dessuten liker vi alle historiene når Magica fra Tryll og B-gjengen prøver å lure lykketiøringen fra onkel Skrue, tilføyer Vetle.

Thomas og Kari Anne Grøv Revheim
mener Donald har bidratt til å øke barnas
lesehastighet. Både Ola og Vetle

– Vetle har et blad i hånden hele tiden.
Det har til og med blitt en integrert del av
påkledningen, sier pappa.

Morsom lesetrening

Kari Anne forteller at familien har abonnert på Donald siden før barna begynte på skolen. I starten leste de sammen med barna, gjerne på kvelden før leggetid. Ungene likte også å bla i bladene på egen hånd.

Først så de bare på tegningene, men etter hvert begynte de å lese. Snart var de gode nok til å lese helt på egen hånd. Vetle kan lese så mange som fire Donald-blader på en dag!

Det første han gjør når han står opp, er å gripe et Donald-blad. Det følger med gjennom påkledning og frokost. Slik går det slag i slag gjennom dagen. Her sier vi oftere at de skal legge bort Donald, enn at de må finne litt tid til å lese også.

– For oss har tilgjengelighet vært et viktig stikkord. Det kommer et nytt blad hver uke, og vi har også fått litt påfyll av gamle blader, så tilgangen er stor, sier moren.

Ola og Vetle leser gjerne Donald-vitsene
høyt for resten av familien.

– Med Donald slipper vi å mase på at de
skal lese, sier mamma Kari Anne.

Ola og Vetle leser gjerne Donald-vitsene høyt for resten av familien.

– Med Donald slipper vi å mase på at de skal lese, sier mamma Kari Anne.

Ukens høydepunkt

Guttene pløyer gjennom Harry Potter, og Ola er også ferdig med den første av Ringenes Herre-bøkene. De er også aktive ellers med fotball, breakdans og speideren. Men onsdag er det ikke tvil om hva som er dagens høydepunkt: Da kommer et nytt Donald-blad i postkassen.

– Det hender de krangler litt om det nyeste bladet, men det går seg som regel til, avslutter mamma Kari Anne.

– Det er lettvint å få bladet levert hjem i posten, og dessuten er det billigere å abonnere. Men mest av alt er det jo fint med vaner, et fast anker i hverdagen. Det å ha noe å se frem til, gleden ved å finne et blad i postkassen hver onsdag. Barn liker gjentagelse og variasjoner over kjente og kjære temaer, sier Donald-redaktør Marius Molaug.

Lesetips fra redaktøren

Marius har vært glad i Donald siden han var liten og leste bladet for lillebroren sin på sengekanten hver kveld.

– Å lese Donald-bladet er en del av å vokse opp i Norge. Bladet sørger for at stadig nye generasjonen utvikler viktige ferdigheter uten at de vet det selv. Donald gir litt mer leselyst, litt bedre humor, litt større ordforråd, litt mer empati, litt mer kunnskap og mye mer fantasi.

Marius Molaug
Donald-redaktør
DONALD TIL KVELDS: Her er Marius avbildet sammen med sin datter Iben.

Her er Marius sine fem tips til hvordan barna kan få økt leseglede:
  1. Det er viktig å finne lesestoff som barna selv synes er gøy: Lesegleden kommer nesten gratis når barna får servert lesestoff de selv liker. Barna lærer uten at de egentlig vet det selv. Donald-historiene er laget av superflinke serieskaperne som kun ønsker å underholde barna – og det ser vi funker. Stadig nye barn oppdager lesingens magiske verden gjennom Donald-historiene. Det skal være gøy å lese!
  2. Les tegneserier! Blandingen av tekst og tegning gjør det lettere å bli hekta! Donald-historiene er visuelt fortalt. Først ser barna gjerne på tegningene, så lydordene og til slutt på boblene med tekst. Terskelen for å begynne å lese er gjerne mye lavere i en tegneserie enn en tekstett fortelling. Donald-historier er dessuten ofte korte. Du kommer raskt til og kan gå raskt ut. Lett tilgjengelig lesestoff er uten tvil en suksessfaktor for å få barna til å bli glad i å lese!
  3. Les sammen med barna: Lesning på sengekanten er en perfekt måte å avrunde dagen på. Gjør stunden til en koselig, ikke-digital kveldsvane.
  4. Snakk om det dere har lest: En Donald-historie kan være et fint utgangspunkt for samtaler om både viktige og uviktige ting.
  5. Les ofte: Gjentagelser og mengdetrening hjelper barna med å holde leserutinen varm. Med et Donald Duck-abonnement får du nytt lesestoff på sengekanten hver uke!
Neste artikkel