Hjem » Julestemning » Året for ekstra omtanke
julegave

Året for ekstra omtanke

Foto: Pexels.com

Vi nærmer oss jul og året 2020 skrives snart inn i historiebøkene. Flere stod kanskje på nyttårsaften i 2019 og tenkte; «2020, ja, det skal bli mitt år».

Men for mange ble det ikke slik. Mange mistet sine faste møteplasser, mange ble permittert og mange mistet jobben. Ser vi ut over Norges grenser kan vi også se at de som hadde det vanskelig fra før, har om mulig fått det enda vanskeligere. Redd Barna viser til at flere jenter blir tvunget inn i barneekteskap under korona. Dråpen i Havet forteller oss at tusenvis av barn lever i telt og under dårlige forhold nå som vinteren setter inn. Her hjemme er Nasjonalforeningen for folkehelsen redde for at ensomheten stiger i takt med at flere blir isolert som ett resultat av strengere smitteverntiltak. Det er mange som har behov for litt ekstra omtanke i tiden fremover.

Tiden for å gi

Vi kan nok si at de som allerede var mest utsatt er de som har blitt rammet hardest etter at pandemien inntraff. Og det er disse vi må rette oppmerksomheten mot nå. Mange nordmenn har fått kjenne koronasituasjonen på lommeboken. Likevel står givergleden sterkt i Norge. I løpet av året har vi sett initiativer som «koronerulling», utendørs gudstjenester eller konserter der inntektene går til en organisasjon. Nordmenn er generøse og holder sammen i kriser; vi er preget av fellesskapsfølelse.

Julen er en tid for ettertanke og omtanke. Vi hever blikket fra oss selv. I år er det ekstra viktig å vise solidaritet med mennesker som er i vanskelige situasjoner. Heldigvis står en rekke organisasjoner klare for å hjelpe til der du og jeg ikke kan nå frem.

Omvendt adventstid

Mange av oss har gode barneminner fra adventstiden; hva skjulte seg bak neste luke? Sjokolade eller en gave? Hva med å prøve noe nytt i år der du gir fremfor å få? Du kan for eksempel kjøpe deg en «Omvendt advent-kalender» der du støtter én ny organisasjon hver dag. Eller hva med å prøve å være en «Omvendt julenisse»? Denne julenissen samler inn gaver som gis videre til vanskeligstilte familier. Det betyr at noen vil få en bedre jul.

GivingTuesday 1. desember er en fin start på den omvendte adventstiden. GivingTuesday handler om å gi det du kan; en donasjon til en organisasjon, brukte klær til Fretex, gi bort ting på Finn.no eller kanskje du kan bake for noen som ikke kan klare det selv? Det å gi av sin tid til andre er noe av det mest dyrebare vi kan gi.

Gaver som betyr noe mer

Når vi nå skal gå til innkjøp av årets julegaver har vi to valg; vi kan kjøpe fra vanlige kommersielle aktører, eller vi kan kjøpe fra aktører som tilbyr noe mer. En «gave med mening» er en gave med større betydning enn produktet i seg selv. Det kan bety at gaven er laget av resirkulerbart materiale, at produksjonsrekken gir arbeid til utsatte grupper, eller at deler av overskuddet går til ett godt formål.

Ved å eksempelvis kjøpe ett produkt i nettbutikken til Kirkens Bymisjon bidrar du til at mennesker i utenforskap kan komme i arbeid. Å komme seg i arbeid vil for mange bety økt livskvalitet. Gaven gleder ikke bare mottaker; den bidrar til glede også hos den som produserer produktet. Mange organisasjoner tilbyr fine, og nyttige, gaver i sine nettbutikker. Kanskje du tar en ekstra kikk her før du klikker hjem årets julegaver?

Gaver som forandrer verden

I julen er det mange som ønsker å gi en gave som betyr noe ekstra. I denne oversikten finnes mange flotte gaver – både fysiske og symbolske – som varmer de som trenger det mest.

Omvendt advent
En annerledes julekalender. Istedenfor å få en gave hver dag, støtter du 24 gode formål. En ny åpnet luke betyr ett lite bidrag til en ny organisasjon.

En god start på livet
Hos Kirkens Nødhjelp kan du bidra til at et lite barn får en god start på livet. Denne gaven bidrar til en trygg graviditet og fødsel og en god start på amming. Ikke minst får barnet selv vaksiner, helsekontroller og den livsviktige tilgangen til rent vann.

Gjør verden litt lysere
Mange liker å tenne lys i mørketiden og vi forbinder vinteren med innekos. Amnesty selger stearinlys slik at engasjementet for menneskerettigheter kan brenne litt lengre.

Varmen fra julestjernen
En donasjon til Kreftforeningen sin forskning betyr at en julestjerne blir hengt opp på et sykehus du velger. Dette er en fin påminnelse til de som ikke får tilbringe julen hjemme om at de ikke er alene. 

Jenter i kriser
Der kriser rammer har jenter det ofte verst. Plan International Norge sitt krisefond gjør at Plan kan handle raskt når krisen oppstår. 

Telt, varme tepper eller vinterklær
Husly og varme er ekstra viktig i de kalde vintermånedene. Flyktninghjelpen er til stede med livsviktig hjelp til mennesker på flukt.

Startpakke for en mor, kosttilskudd eller terapeutisk melk
Som mor og far er man bekymret for barnet sitt. En gave til Unicef betyr at nybakte foreldre og deres barn får bedre levevilkår i livets første fase. 

Plastfritt hav
Ingen av oss vil bade i plast, og vi vil heller ikke ha det i maten vi spiser. WWF Verdens naturfond arbeider for plastfritt hav.

Utstyr på sjøen
Redningsselskapet tilbyr en rekke fine gaver til den som er båtinteressert.

Stans tapet av naturmangfold
Sabima arbeider for å bevare naturmangfoldet – både planter og dyr. Når du kjøper en gave her, bidrar du til å stans tapet av naturmangfoldet. 

Av Rikke Solberg, kommunikasjonsansvarlig i Norges Innsamlingsråd

Neste artikkel