Skip to main content
Hjem » Julestemning » Alkohol foran barna i jula? Dette bør du tenke på!
Sponset

For mange voksne er årets juleøl og god akevitt en viktig del av en hyggelig høytid. Men hvor går egentlig grensen når man feirer sammen med barna?

Jula er tiden hvor vi unner oss litt ekstra, både av god mat og drikke. Ofte kan det bli litt mer alkohol enn vi har for vane ellers i året.

– Mange barn synes det er helt greit at foreldrene koser seg med litt vin eller akevitt i jula. Samtidig er det lett å undervurdere hvor raskt barna kan merke en forskjell hos oss voksne som de synes er ubehagelig, sier Katrine Gaustad Pettersen, fungerende generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til.

Anbefaler maks to glass

Pettersen mener det kan gå helt fint å drikke litt alkohol foran barna, men at det er viktig å ha et bevisst forhold til hvor grensa går.

– Alle barn er forskjellige, men felles for de fleste er at de ønsker seg foreldre som oppfører seg akkurat slik de pleier.

En hyggelig middag eller et juleselskap med «god stemning» for oss voksne, kan kjennes annerledes for de små.

– De effektene av alkohol som vi voksne gjerne ser på som positive – for eksempel at vi ler og snakker litt høyere enn vanlig, kan oppleves utrygt for barna, forklarer Pettersen.

Hun påpeker at det derfor kan være lurt å stoppe i god tid før man selv kjenner virkningen av alkoholen.

– Man er selv gjerne den siste som merker at man har drukket. Vi sier ofte at null, ett eller to glass alkohol foran barna kan være en god pekepinn, sier hun.  

Av-og-Til jobber for godt alkovett i situasjoner der alkohol utgjør en risiko eller kan være til ulempe for andre. Les mer her!

Fire av ti dropper alkoholen helt

Av-og-til måler jevnlig folks holdninger til alkoholbruk. Tallene viser at mange velger alkoholfritt når de feirer med barn.

– Vi ser at mange går for alkoholfritt når de tilbringer jula med barn, og at de aller fleste som drikker alkohol holder seg til maks to glass. Det er gode nyheter for barna, sier Pettersen.

Av-og-tils 5 råd om alkoholbruk rundt barn i jula

1. Drikk maks to glass når du er sammen med barna

Tenk igjennom på forhånd om du skal drikke, og i så fall hvor mye, med barn til stede. Når barna blir spurt, sier flertallet at de ønsker at voksne drikker null, et eller to glass alkohol når de er sammen med dem. Det kan være en god pekepinn.   

2. Ha flest dager uten alkohol

De fleste barn oppgir at de synes det er greit å drikke alkohol en gang i uka eller sjeldnere. Bare tre av hundre synes det er greit at foreldrene drikker hver dag. Vis barna at man ikke trenger å drikke alkohol hver gang man skal kose seg, selv om det er jul.

3. Bli enige med andre voksne

Skal dere være sammen med andre voksne? Da kan det være fint å avtale hva som er greit og ikke med barn til stede. Det kan også være lurt at minst en er edru og kan kjøre bil dersom det skulle oppstå noe. 

4. Ikke glem morgendagen

Pass på at kveldens kos ikke ender med at du er mindre tilstede eller må avlyse morgendagens planer som hele familien har gledet seg til. 

5. Vær bevisst på mengden alkohol du kjøper inn

Kjøper vi mer alkohol, er sannsynligheten også stor for at vi drikker mer. Passer du på å også fylle handlekurven med fristende alkoholfrie alternativer, vil det bli lettere å bytte ut noen av glassene med alkohol.

Av-og-Til jobber for godt alkovett i situasjoner der alkohol utgjør en risiko eller kan være til ulempe for andre. Les mer her!

Tekst: Av og Til

Next article