Hjem » Julestemning » 8 hemmelige triks som gjør pepperkakehuset perfekt
baking

8 hemmelige triks som gjør pepperkakehuset perfekt

Foto: Getty Images

Sliter du falleferdig konstruksjon? Her er tipsene som gjør at du lykkes med pepperkakehuset i år!

Pepperkakehus kan være en kilde til både glede, forventning – og frustrasjon i førjulstiden. For skulle ikke egentlig veggene vært litt rettere? Hvordan skal man klare å skjøte sammen huset når det er en centimeter glipe i hjørnet? Og hvorfor ramler hele huset sammen når noen prøver å pille av en nonstop andre juledag? Fortvil ikke – vi har samlet sammen 8 gode tips til hvordan du lager en solid konstruksjon som blir julekakebordets stolthet.

1. Sørg for at deigen er skikkelig kald

 En avkjølt deig er enklere å kjevle ut og jobbe med enn en varm deig. Sørg for å legge deigen i kjøleskapet i minst to timer før du skal i gang med å bake.

2. Bruk mal av papp for å få perfekte mål

Når du skal kjevle ut rektangelet du skal skjære ut tak og vegger fra, kan du bruke to lange maler (gjerne papplater) med ca. 5 mm tykkelse på hver side av deigen under utkjevling. Da forsikrer du deg om at hele leiven får lik tykkelse. 

3. Frys ned deigen før utskjæring

Det er fort gjort at deigen drar seg litt når du skal skjære ut delene – med vindskjeve vegger som resultat. Men hvis du først legger deigen i fryseren i 30-60 minutter, holder den seg fint på plass når du skjærer.

4. Form delene etter steking

Er du en dreven pepperkakehusbaker, vil du kanskje imponere med avansert arkitektur. Et tips for godt resultat kan da være at du former delene rett etterat de er kommet ut av ovnen, mens de fortsatt er myke og varme.

5. Bruk et rivjern til finpussing på formen

Har delene som skal utgjøre pepperkakehuset mistet formen litt under steking, kan du rette dem opp ved å rive litt forsiktig på den fine siden av et rivjern.

6. Bruk støttebjelker

Støttebjelker med cirka 1×1 cm tykkelse og cirka 5 cm lengde vil bidra til et større limfeste og dermed gjøre huset mer stabilt. Bjelkene plasseres på innsiden av hushjørnene. Bruk rester av pepperkakedeigen for å lage støttebjelkene, og stek dem i cirka 15 minutter.

7. Bruk sitron i glasuren

Mange liker best å bruke smeltet sukker for å lime sammen pepperkakehuset. Knekk er riktig nok sterkt, men vanskeligere å jobbe med enn melisglasur. Har man med barn på prosessen, kan det være tryggere å bruke melisglasur som lim. Med noen dråper sitron i glasuren, blir også glasuren stivere. 

8. Gi huset lang nok tørketid

For at ikke huset skal ramle sammen allerede før pynten er kommet på, er det viktig at du gir det nok tid til å tørke skikkelig etter at du har satt det sammen. La det nylimede huset tørke i et par timer før det dekoreres. Skal du bygge et stort hus må trolig deler av huset tørke først, før alle delene monteres sammen.

Av Opplysningskontoret for brød og korn

Neste artikkel