Skip to main content
Hjem » Julestemning » 5 ting du ikke visste om julen
fun facts

5 ting du ikke visste om julen

Tio de Nadal
Tio de Nadal
Bæsjekubben «Tió de Nadal». Foto: Getty Images

Visste du at figurer som sitter på huk og bæsjer er en del av julekrybben i Catalonia? Eller at de ser på Grevinnen og hovmesteren i flere land enn Norge? Vi har samlet fem artige fakta om juletradisjoner rundt om i verden!

1. Jingle Bells

En av de mest kjente amerikanske julelåtene, «Jingle Bells», ble opprinnelig skrevet i forbindelse med Thanksgiving. Tanken var at den skulle bli sunget på søndagsskole. Jingle Bells er også den første sangen som ble kringkastet fra verdensrommet.

2. KFC – en juletradisjon i Japan

I løpet av de siste fire tiårene, har Kentucky Fried Chicken (KFC) klart å gjøre fritert kylling synonymt med jul i Japan. Det estimeres at 3,6 millioner japanske familier spiser fritert kylling fra den amerikanske fast-food-kjeden hver sesong. Forespørselen er så høy at mange bestiller den spesielle julemenyen flere uker på forhånd. Hvis ikke, risikerer de å måtte vente flere timer i kø på selve juleaften.

3. Grevinnen og hovmesteren

Vi kjenner alle til «Grevinnen og hovmesteren», og de fleste benker seg nok fremdeles foran TV-skjermen på lillejuleaften – noe vi har gjort helt siden 1980. Det du kanskje ikke vet, er at sketsjen også er et tradisjonelt innslag i fjernsynssendingene på nyttårsaften i mange land, blant annet i opphavslandet Tyskland, men også i Østerrike, Sveits, Luxembourg, Danmark, Sverige, Finland, Estland, Grønland, Australia, Færøyene og Sør-Afrika.

4. Juletreet på Trafalgar Square

Hvert år donerer Norge et stort juletre til England, som blir plassert på Trafalgar Square i London. Dette har vi gjort hvert år helt siden 1947, og er et symbol på takknemligheten vår etter at England hjalp oss under andre verdenskrig.

5. «Bæsjetradisjoner» i Spania

I Catalonia, i Spania, er ikke julekrybben komplett før en «caganer» er på plass sammen med Josef, Maria, Jesusbarnet og de tre vise menn. «Caganer» er katalansk for «driter», og var tradisjonelt en mann med rød topplue som satt på huk og bæsjet. I nyere tid har det blitt populært å lage dem med kjente mennesker, og både Barack Obama og Angela Merkel har fått æren av å bli portrettert. Figurene har vært en del av katalansk kultur i minst 200 år, og skal trolig bringe hell og lykke og fruktbar jord.

Julekubben Tió de Nadal er en annen spansk juletradisjon. Hver kveld før jul gir barna kubben noe å spise. På juleaften får til slutt barna gaver tilbake, ved å slå på kubben med en liten stokk mens de synger. Da bæsjer kubben godsaker.

Av Ingvild Heia

Next article