Hjem » Høststemning » Høststemning med Det søte liv
oppskrift

Høststemning med Det søte liv

Vaniljesauskake med epler. Foto: Det søte liv

Vi har tatt oss en høstprat med Kristine Ilstad (48), som driver den populære kakebloggen Det søte liv (www.detsoteliv.no).

Med sine over 4.400 oppskrifter, er dette Norges største kakeblogg, med i snitt over 30.000 brukere hver eneste dag. Alle kakene på Det søte liv er egenhendig bakt, beskrevet og fotografert av Kristine selv.

Med tanke på så mange kaker som du har testet ut, hva er din favorittkake nå på høsten?

Å, det er virkelig helt umulig å velge ut en enkelt favorittkake, men jeg er veldig glad i å bake eplekaker. Det kan gjerne være enkle eplekaker, men det er viktig for meg at eplekaken er saftig og smakfull. Jeg kan anbefale vaniljesauskake med epler, som inneholder vaniljesaus i kakerøren, noe som gir utrolig nydelig smak. Av den litt mer avanserte varianten, kan jeg tipse om fransk eplekake på Det søte liv, som består av mørdeig, eple- og kanelfyll, pisket fløtekrem og marsipanlokk. Kaken skal serveres helt kald og er fantastisk lekker!

Hva får deg i høststemning, utover å bake eplekaker?

Høsten er en herlig sesong for oss matglade! Jeg koser meg på kjøkkenet med det bugnende utvalget av frukt og grønnsaker som er på sitt beste på denne tiden av året. I tillegg til epler, fyller jeg opp kjøleskapet med alt fra plommer, pærer, nektariner og tyttebær, og elsker å komponere nye, deilige kaker. Gulrotkaker og kaker med revet squash, gjerne med rosiner, nøtter, varme krydder og ostekrem, er også veldig passende på denne årstiden. Det er ikke noe som får meg mer i høststemning enn det.

Har du noen spennende prosjekter på gang denne høsten?

I hele fjor høst var fokuset mitt intenst konsentrert om min nye bok «Det søte liv – Julens deiligste kaker», så i år håper jeg på litt bedre tid til å virkelig nyte de herlige høstmånedene.

Foto: Det søte liv

Vaniljesauskake med epler

Dette er en mine mest populære eplekaker, som får nydelig smak av vanilje, kanel og eple. Oppskriften er beregnet til liten langpanne (cirka 20×30 centimeter). Du kan alternativt bruke en stor rund form (26-28 centimeter). Dobbel porsjon passer til stor langpanne.

Ingredienser:

Vaniljesauskake:
125 g smør
250 g sukker
5 dl ferdigkjøpt vaniljesaus
400 g hvetemel
3 ts bakepulver
1,5 ts vaniljesukker

Epletopping:
8 epler
2 ss kanel
2 ss sukker

Fremgangsmåte:

1. Ha vaniljesaus, smør og sukker i en kjele og varm opp på middels varme under omrøring til smøret har smeltet og alt er godt blandet. Avkjøl blandingen i noen minutter.

2. Sikt sammen de tørre ingrediensene i en stor bakebolle. Ha i vanilje- og smørblandingen og rør deigen raskt sammen for hånd. Fordel deigen jevnt utover i en liten, bakepapirkledd langpanne.

3. Skrell og rens eplene, og del dem i skiver. Stikk epleskivene tett i tett i deigen i et pent mønster. Strø over rikelig med sukker og kanel.

4. Stek kaken midt i ovnen ved 175 °C i cirka 40 minutter. Sjekk med kakenål at kaken er gjennomstekt i midten før du tar den ut av ovnen.

5. Kaken er nydelig nystekt, servert sammen med pisket krem, vaniljeis eller vaniljesaus.

Neste artikkel