Skip to main content
Hjem » Høststemning » Forsker på holdbarhet
forskning

Forsker på holdbarhet

Tone Mari Rode, prosjektleder i iNOBox, Nofima. Foto: Jan Inge Haga, Nofima

Bærekraft er sterkt i fokus om dagen, og mange ønsker kortreist mat av høy kvalitet med lite bruk av konserveringsmidler og pakket i miljøvennlig emballasje.

Ferske råvarer og matprodukter har imidlertid ofte kort holdbarhet som fører til økt svinn og at mye mat kastes. Resultatet er dårlig ressursutnyttelse, tapte verdier og økte CO2-utslipp. For å unngå dette bør matvarer behandles og pakkes for å bevare høy kvalitet og gi lang holdbarhet.

Minimal skånsom prosessering

Tradisjonelt er det ofte brukt konserveringsmidler (salt, sukker), tørking, frysing eller varme for å gi mat lang holdbarhet. Bruk av høy varme, som ved hermetisering, er et godt eksempel. Men varme kan påvirke kvalitet og næringsinnhold. Nyere prosesseringsteknologier kan da være en løsning. De siste årene er en rekke nye teknologier introdusert, og de begynner å tas i bruk av norsk næringsmiddelindustri. I det Nofima-ledede prosjektet iNOBox, finansiert av Norges Forskningsråd, ønsker vi å synliggjøre hvordan bruk av ekstremt høyt trykk, elektriske felt, ultralyd, UV-lys og mikrobølger kan brukes for å øke holdbarheten til en rekke matvarer, og samtidig gi bedre bevaring av smak og næringsinnhold. Dette kalles minimal og skånsom prosessering, og med flere av disse teknologiene kan en oppnå produkter som har en smak som et ferskt produkt, og med forlenget holdbarhet.

Vil føre til mindre kasting av mat

Forskning knyttet til prosessering med nye teknologier er derfor bærekraftig og framtidsrettet. Flere butikkjeder ønsker å erstatte for eksempel hermetikkboksen med annen emballasje, som pappkartong, for å senke karbon fotavtrykket. De nye prosesseringsteknologiene kan gi forbedret farge, smak og tekstur, og dermed gi en helt annen produktappell hos forbrukerne. Nye typer langtidsholdbare produkter i egnet emballasje vil dermed kreve mindre transport, og gi mindre retur og minske kasting av mat.

Av Tone Mari Rode, prosjektleder i iNOBox, Nofima

Next article