Hjem » Høststemning » Å reise i Trøndelag
reise

Å reise i Trøndelag

Innherred i Trøndelag Foto: Marius Rua

I over 1000 år har Trøndelag vært sentral i Norges historie. Pilegrimer fra hele Europa har strømmet til vikinghovedstaden Trondheim. Olav Tryggvasson har våket over byen fra sin plass på Torget i 100 år. I dag ser den godeste Olav en by preget av et ungt studentmiljø. Et ledende teknologimiljø, og en by med et rikt helårs kulturtilbud. Samtidig er byen naturnær med rike turmuligheter.

Trondheim er en stor, liten by. Alltid med folkeliv og arrangementer. Intime veiter med små butikker, og kunst og kultur i verdensklasse. Og som vi gleder oss til julemarkedet i desember.

Det viktigste for oss trøndere er likevel det mellommenneskelige. Å by på oss selv. Å gi gjestene våre en minnerik og personlig opplevelse. Omsorgen for våre nærmeste. I Trøndelag har vi lange tradisjoner for å samle venner og familie til middag. Det trønderske gjestebudet er omtalt i norrøn litteratur. Verdien av en samling rundt et måltid er kanskje bare forsterket av pandemien.

Europeisk matregion 2022 – en gavepakke fra moder jord

Trondheim/Trøndelag har status som europeisk matregion i 2022. Moder Jord fortjener mye av æren for det. Hun skjenket Trøndelag de naturlige forutsetningene for å produsere verdens fineste råvarer. Trondheim blir ofte omtalt som en hot spot for matelskere, og råvarer fra Trøndelag er unike og anerkjente langt utover landets grenser. En spennende generasjon kokker har gitt råvarene et nytt liv, og bruker håndverket sitt for å trille frem smakfulle matkreasjoner.

Basstua Bortistu Gjestegård. Foto: Trøndelag Reiseliv

Trondheim. Home of Nordic Flavours. Her finner du gastronomiske perler på rekke og rad. Restaurantene Credo, Speilsalen og Fagn har nettopp fått bekreftet sine Michelin-stjerner, og har i tillegg fått flere andre Michelin-utmerkelser. Bak stjerne-restaurantene finner du et kobbel av innovative restauranter og kokker. Bula Bistro, Sellanraa Bok og Bar, To Rom og Kjøkken og Spontan Vinbar.

Hva er en reise uten god mat?

Å reise i Trøndelag er en reise i unike smaker og matopplevelser. Du kan besøke produsentene, hente fisk og krabbe på Hitra og Frøya – eller lage din egen Yoghurt på Røros Meieri. Klippfiskbrygga på Kuringen i Åfjord er en opplevelse i seg selv, eller kan vi friste med Den Gylne Omvei i Inderøy med unike smaker rundt hver en sving? Overalt i Trøndelag finner du gründere som lager produkt basert på håndverk og tradisjoner. Ingen andre regioner har flere matmerke-spesialiteter enn Trøndelag. Verdens første bærekraftige akevitt er laget på Berg Gård i Inderøy, osten Gammel Erik fra Namsskogan har super-gull fra oste-VM. Har du forresten smakt bassturøkt lammelår eller pinnekjøtt av rein? Ha øynene opp for mat når du reiser i Trøndelag!

Petra Sestak, Reiselivssjef i Trøndelag. Foto: Trøndelag Reiseliv, Bjørn Tore Hals

Tretopphytte eller fem-stjerne luksus

Trøndelagsreisen kan gjerne krydres med en spektakulær overnatting. Enten du foretrekker fem-stjerners luksus på Britannia eller en tretopphytte. Kulturlandskapshotellet Øyna og Stokkøya som ligger i strandkanten er kanskje to ulike tilbud, men de er like spektakulære – på hvert sitt vis.

En undersøkelse fra Innovasjon Norge viser at folk er mer opptatt av hvem man opplever noe med, foran opplevelsen i seg selv. Men i Trøndelag trenger du ikke velge. Trøndelag er et flott sted å samle dem du er glad i – for de gode, minnerike opplevelsene.

Explore Trøndelag på www.trondelag.com.

Av Petra Sestak, Reiselivssjef Trøndelag

Neste artikkel