Hjem » Grønn hverdag » Grønnere hverdag med jentene i Radical Broccoli
grønn hverdag

Grønnere hverdag med jentene i Radical Broccoli

Plastavfall og andre lite nedbrytbare materiale kan bli i miljøet i hudrevis av år, og dermed skade dyr og mennesker. Vi kan alle gjøre små endringer, mener søstrene Bastviken.

På knappe 1,5 år har søstrene Susanne (27) og Anette Bastviken (28) startet instagramkonto, blogg, podcast, laget YouTube videoer og skrevet boken «Jordnært». De har også blitt nominert til «topp 30 under 30 ledende stjerner som vil forandre verden til det bedre» i D2 Magazine. Hver eneste dag inspirerer de tusenvis til å etablere gode vaner for miljøet og helsa.  

Det var i februar 2018 at de to søstrene bestemte seg for å gjøre et lite eksperiment. På én måned skulle de bruke minst mulig plast, og det de skulle bruke skulle få plass i et glass. Veien dit var både utfordrende og lærerik – og ikke alltid enkel. Susanne forteller at det føltes ut som en oppdagelsesferd.

— Vi hadde lest om andre som hadde gjort det samme, og tenkte det var et morsomt prosjekt. Vi ante dog ikke at det ville ta så av. Det var gøy at VG-tv ville lage sak, og at BBC Radio ringte. Nå har det blitt en ny livsstil, og vi får masse gode tilbakemeldinger på Instagram hver dag, sier Susanne.

Alle vet, så nå må vi må gjøre noe

Hvert år fylles hav med plastavfall som over lang tid brytes ned til mikroplast. Mikroplast er bittesmå plastbiter som er mindre enn fem millimeter, og blir enten produsert eller tilsatt i produkter. 300 millioner tonn plast blir produsert globalt hvert år og produksjonen er økende. Små plastbiter fra bildekk, tekstiler og hygieneprodukter havner i havet og plast utgjør rundt 75 prosent av alt marint avfall. Plastavfall og andre lite nedbrytbare materiale kan bli i miljøet i hudrevis av år, og dermed skade dyr og mennesker. Vi kan alle gjøre små endringer, noe søstrene Bastviken er svært engasjert i og daglig skriver om i bloggen Radical Broccoli.

— Vi vet hvor stort problem det er, og vi må følge helsen til havet og oss selv. Alt vi spiser i havet blir forgiftet av plast, så vi til og med kan finne microplast i blåskjell og bordsalt.

Søstrene opplever at det ikke alltid er enkelt å finne gode substitutter for plast på markedet, men prøver hver dag å ta gode valg. De sier at det handler om å begynne et sted, og at alle kan gjøre litt.

— Det er veldig vanskelig å finne erstatninger. Noen løsninger har man jo selv, som for eksempel vannflaske og handlenett, men mat trenger jo en god innpakning og beskyttelse så matsvinn ikke forekommer.  Derfor må vi noen ganger noen ganger gå litt i mot det vi ønsker, sier Susanne.

Venner og familie henger seg på

Susanne og Anette merker at venner og familie rundt blir påvirket av livet de lever. Susanne forteller at hun prøver å ikke være vanskelig, så hun tar gjerne med egen mat bort, men hun synes også det er gøy at de rundt begynner å gjøre endringer.

— Det har blitt et større engasjement blant de vi kjenner, og det gjør at vi føler at det har en betydning. Foreldrene våre trodde nok dette var en fase, og lurte på når den skulle ta slutt. Men nå har de begynt å ta etter, og lager vegansk mat til sine venner får så å sende oss bilder av maten, sier Susanne mens hun ler tydelig fornøyd.

Det føles godt å gjøre gode valg

Når det gjelder tips til hvordan andre kan bli mer bevisste på sine valg, oppfordrer Susanne til å ikke å være så streng med seg selv, men å begynne i det små. Selv kjøper hun mindre klær enn før, prøver å kjøpe mer brukt og basis klær av god kvalitet. Kostholdet er også endret, og hun sier det føles riktig og godt.

— Jeg føler jeg har det bedre med mindre ting hjemme. Ellers er jeg nok mest streng på kostholdet mitt, og spiser nå bare plantebasert mat. Jeg har for eksempel gått fra å spise kjøtt til kun plantebaserte ingrediensert i hvert eneste måltid. Det tok et år med frem og tilbake, og jeg var spent på om jeg fikk i meg nok næring, men nå føler jeg meg mye bedre, avslutter hun.

Susannes små grønne tips:

  • Når det gjelder kosthold, så begynn med tacodagen. Bytt ut alle tingene med helveganske produkter
  • Kutt ut plantebasert melk
  • Ta for deg ett og ett måltid av gangen, når du skal endre
  • Bruk handlenett når du handler
  • Ta med løsposer når du skal kjøpe frukt og grønt i butikken (kan kjøpes hos Radical Broccoli)
  • Invester i en kaffe- og te-termokopp som kan romme varm og kald drikke
  • Ta med egen emballasje når du kjøper take-away

Av Cathrine Naglestad, [email protected]

Next article