Skip to main content
Hjem » Grønn hverdag » Elbil er smart for lommeboka og miljøet
grønn hverdag

Elbil er smart for lommeboka og miljøet

Petter Haugneland er nestleder i Norsk elbilforening. Foto: Aksel Jermstad

Du har kanskje bestemt deg for å bytte bil, har lyst til å velge miljøvennlig, men er litt usikker på elbil. Kommer du fram til hytta? Er bagasjerommet stort nok? Hvor mye penger kan du spare? Svarene på hvorfor elbil er et smart valg får du her.   

Først er det bare å slå fast at flere og flere nordmenn velger elbil. Nær halvparten av nybilsalget er helelektrisk hittil i år. Bruktmarkedet for elbil vokser også, og de som ikke vil kjøpe en helt ny bil har også flere valgmuligheter.

Elbiler er rett og slett et veldig godt kjøretøy. Både billigere og bedre å kjøre. Over 90 prosent av våre medlemmer er fornøyd eller svært fornøyd med elbilen sin. Vi hjelper hver dag våre medlemmer med tips og hjelp med deres elbil og lading.

Bilprodusentene begynner å forstå at framtiden er elektrisk, og nye modeller lanseres på markedet. Det betyr større biler med økt rekkevidde, plass til mer bagasje, og tilhengerfeste. Og det er bra. Elbilene må være konkurransedyktige med bensin- og dieselbiler for at du som forbruker skal kunne velge utslippsfritt.  

Det miljøvennlige valget

Elbilen har null klimagassutslipp så lenge elektrisiteten kommer fra fornybare kilder som vann, sol og vind. I Norge har vi nær 100 prosent fornybar vannkraft. I tillegg kommer også redusert lokal luftforurensing og mindre støy. Flere og flere av oss er opptatt av hvordan vi kan bidra til å redusere klimagassutslippene og lokal forurensing. Skolebarna streiker for klimaet, og miljøpolitikk er noe folk flest er opptatt av, fordi det haster. I Norge må vi redusere utslippene våre med 40 prosent innen 2030. Transport er den største kilden til klimagassutslipp, så med elbil bidrar du til at Norge oppfyller sine klimaforpliktelser og at barna våre får en bedre klode å leve på.

Billig i drift

Den elektriske motoren i elbiler er svært energieffektiv, og bruker bare en tredjedel av energien sammenlignet med forbrenningsmotoren i bensin- og dieselbiler. Dette gjør elbilen svært billig i drift. Med et gjennomsnittlig forbruk på rundt to kilowattimer per mil sparer du minst fem kroner per mil på å kjøre på strøm i stedet for bensin eller diesel.

Myndighetsbestemte fordeler

I dag er elbiler dyrere å produsere på grunn av batteripakken. Med teknologisk utvikling vil batteripakken bli billigere og bedre slik at den kan konkurrere med tradisjonelle bensin- og dieselbiler. I mellomtiden trenger elbilen starthjelp for å få opp antallet slik at teknologiutviklingen drives videre. Selv om veldig mange nå velger elektrisk når de kjøper ny bil, er fortatt bare åtte prosent av den totale bilparken utslippsfrie biler. Derfor har myndighetene innført en rekke økonomiske fordeler for å få deg til å velge elbil. Her er de viktigste: 

·      Ingen avgifter ved kjøp, hverken merverdiavgift eller engangsavgift 

·      Fritak for trafikkforsikringsavgift – tidligere kalt årsavgift 

·      Gratis eller rabattert bompassering 

·      Maks halv pris for parkering på kommunale parkeringsplasser 

·      Halv pris på ferjer 

·      Ingen omregistreringsavgift hvis du kjøper brukt elbil

Det lønner seg å velge utslippsfritt

Norsk elbilforening har i 25 år jobbet for at flest mulig skal kunne velge elbil. Nå er revolusjonen her. I 2019 er det stor sannsynlighet for at over halvparten av alle som kjøper seg ny bil går for en elbil. Det er et smart valg fordi det sparer både miljøet og lommeboka. Skiftet til elbil setter fart i en større bevegelse som trigger innovasjon, nye forbruksmønstre nye næringer og industriell utvikling. Bli med på elbilrevolusjonen du også! 

Av: Petter Haugneland, nestleder i Norsk elbilforening

Next article