Hjem » Grønn hverdag » Bærekraft og fashion henger sammen
grønn hverdag

Bærekraft og fashion henger sammen

Stort forbruk og klær som kun brukes én gang er en utvikling som får alvorlige konsekvenser for miljøet. Heldigvis er det fler og fler som ser at brukt er kult, og at bærekraft og fashion passer sammen.

Klesbransjen er etter oljeindustrien den nest mest forurensende industrien i verden og det strider mot den stadige økende lidenskapen for bærekraft, særlig hos den yngre generasjonen. I følge UN Enviroment står klesindustrien for mellom åtte og ti prosent av verdens karbonutslipp, noe som er mer enn alle internasjonale flygninger og skipsfart til sammen. I tillegg til CO2-utslippene brukes det også enorme mengder vann under produksjonen, og det kreves 1400 liter vann for å produsere én t-skjorte. Jo mer klær vi kjøper, jo mer klær produseres, og jo mer påvirkes miljøet.

Øk bevisstheten – Ta ansvar

Victoria Hauk, markedsjef hos Tise, oppfordrer alle til å øke bevisstheten ved å ta noen ekstra runder i klesskapet og i tenkeboksen før et eventuelt nytt kjøp.

— Ved å kjøpe mindre nye klær påvirker vi klesproduksjon, og på denne måten sparer vi miljøet. Nå ser vi heldigvis en positiv utvikling ved at flere brands tar ansvar, og produserer mer bærekraftige klær. Må du kjøpe noe nytt, så kjøp klær som er bærekraftig produsert og av god kvalitet. Personlig er jeg stolt av klær jeg har hatt lenge og som varer, sier Hauk.

avatar

Victoria Hauk

Markedsjef hos Tise

Tise er en gjenbruksapp ,men også en sosial plattform der man liker og følger de man liker stilen til. Tise ble startet i 2016 for å gjøre gjenbruk mer tilgjengelig og kult for unge mennesker. Siden lanseringen i Norge har også appen blitt lansert i Sverige. Appen fungerer som en markedsplass hvor brukerne kjøper og selger til hverandre, og man kan finne alt fra klær til interiør, kunst og mobiltelefoner.

Hva har jeg – hva trenger jeg?

Hovedmålgruppen til Tise er jenter mellom 18 og 35, og har i dag 650.000 registrerte brukere. Av disse er 60-65.000 innom daglig, og de bruker gjennomsnittlig 17 minutter i appen. Hauk oppfordrer til å gjøre en ekstra innsats for å bli mer bærekraftig og miljøbevisst når det gjelder klær.

— Finn din egen stil, og lag deg en god garderobe som varer lenge og som lett lar seg kombinere. Ha gode basisplagg i skapet som kan sprite opp et statement-plagg. Norge består oftest av to årstider; kaldt og varmt. Kombinér derfor så godt du kan. En sommerkjole kan for eksempel brukes om vinteren med en varm singlet under i kombinasjon med en dongeribukse. På denne måten utvider du bruksområdene til et plagg. Kjøp også klær som matcher hverandre, slik at det blir lettere for det å øke mulighetene dine. Må du kjøpe nytt, så kjøp klær av kvalitet som varer lenge, sier hun.

Tenk grønt når du pakker til ferien

Det nærmer seg ferie, og mange synes det er utfordrende å pakke kofferten. Samtidig er det også viktig å tenke på at man kan være litt mer bærekraftig på ferie. Hauk påpeker at det er fullt mulig å gjøre bærekraftige valg når du skal pakke for den kommende sommerferien.

— Alt handler om planlegging. Jo bedre planlegging, jo enklere blir pakkingen, sier Hauk, og nevner noen enkle tips til deg som er usikker på hvordan du enkelt kan pakke til din neste ferie:

  1. Velg materialer som puster godt om du skal til et varmt land. Lin og bomull er gode eksempler.

  2. Pakk så lite som mulig. Tenk kombinasjoner, du trenger ikke nytt antrekk hver kveld. Pakk for eksempel et skjørt i kombinasjon med tre topper.

  3. Kill your darlings. Det er ikke sikkert den nye, lekre og trange kjolen er plagget som blir brukt mest på turen, men heller den luftige kjolen som puster. Tenk praktisk, og tenk bruksområder.

  4. Hvite bukser blir fort skitne, så velg heller andre farger.

  5. Du trenger ikke mange par sko, selv om du har mange i skapet. Velg ut tre par til tre bruksområder: Gode sko til å gå med, fitflops til stranda, og sandaler til kvelden.

  6. Dongerishorts og skjørt passer til alt, og krever lite stell.

  7. Ta gjerne med nål og tråd, så kan du reparere dersom noe blir ødelagt på turen.

  8. Ta med et nett og drikkeflaske hjemmefra, så slipper du unødig handling.

Av: Cathrine Naglestad, [email protected]

Neste artikkel