Hjem » Gaming » Retro-feber: Populært med gamle dataspill
dataspill

Retro-feber: Populært med gamle dataspill

Super nintento
Super nintento

Tekst: Kris Munthel, skribent i Barnevakten.no Foto: Unsplash

Foreldre kan benytte retrospill til å få bedre digital kontakt med barna.

Retrospill er spill som ikke lenger er i produksjon og der spillene gjerne har oppnådd en viss alder. Tenk Pac-Man, Space Invaders, Super Mario og Sonic the Hedgehog. Til tross for dagens teknologi som byr på svært god grafikk, er retrospill i vinden.

Slik kommer du i gang

Du har flere muligheter:

  • Hent nedstøvet konsoll fra loftet
  • Kjøp konsoll på bruktmarked
  • Installer programvare på PC-en som gjør at man kan spille klassiske spill
  • Kjøp nye versjoner av konsollene

De store produsentene, som for eksempel Atari, Sega og Nintendo, har lansert nye versjoner av konsollene som enkelt kan kobles til moderne TV-er med HDMI-kabel. Konsollene har også som regel forhåndsinstallerte spill.

Butikkene selger retrokonsoller

Salget av retrokonsoller begynte å ta av for tre år siden, forteller Jon Dahle som er salgssjef for Computing i Elkjøp Norge. De som åpner lommeboka, er stort sett voksne som selv spilte på de opprinnelige konsollene i barndommen. Hos Komplett.no har de samme erfaring, forteller Espen Harring som er gamingspesialist. De opplever stor etterspørsel på nylanserte konsoller for retrospilling. Han har selv en datter på fem år som er begeistret for den relanserte utgaven av Nintendo-konsollen (Super Mario World, The Legend of Zelda og Donkey Kong), forteller han.

Hvorfor velge retrospill til deg og barna?

Et av viktigste poengene til foredragsholderne i Barnevakten er at foreldre bør vise interesse for barnas digitale liv, for da står man bedre rustet hvis noe negativt skulle skje med barna ellers i den digitale hverdagen. Retrospilling er en mulighet til å knytte digitale bånd med barna, dere kan spille sammen samtidig som du mimrer om egen barndom. En god del av dagens spill på mobil og nettbrett er faktisk ikke så veldig annerledes enn klassikerne.

Valg av konsoll

Mulighet for at flere kan spille på samme skjerm, kan være et viktig poeng før du velger konsoll. Husk også at utvalget av spill varierer fra produsent til produsent og at det finnes både offisielle og uoffisielle konsoller på markedet.

Noen av retrokonsollene som finnes på markedet nå:

  • Nintendo Classic Mini: Nintendo Entertainment System
  • Nintendo Classic Mini: Super Nintendo Entertainment System
  • SEGA Mega Drive Flashback Classic HD spillkonsoll
  • Atari
  • Commodore 64 Mini
Neste artikkel