Skip to main content
Hjem » Festivalguiden » Slipp barna løs – det er festival!
festival

Slipp barna løs – det er festival!

Miniøya
Miniøya
Foto: Gundersen

Med et hjerte som brenner for å gi barn og unge gode kulturopplevelser, kan jeg snart ønske velkommen til festivalens tiårsjubileum i Tøyenparken.

Det aller første møtet. Den første opplevelsen, den første boka, konserten du husker fra du var liten – en følelse som sitter i kroppen, et abstrakt minne du kan gjenkjenne ved hjelp av en melodi. Som kulturarrangør for barn og unge er det viktigheten av å tilrettelegge for disse møtene som spiller hovedrollen.

Miniøya er Norges største musikk- og kulturfestival for barn og unge. Siden oppstarten i 2010 har visjonen vært å ha mot til å flytte grenser for å skape opplevelser som overrasker og engasjerer. Vi skal gi de yngste kulturkonsumentene nye rammer, og programmerer et tverrkunstnerisk innhold med musikk, dans, teater, litteratur, visuell kunst, disko, verksteder og aktiviteter.

Ingen regler

Å kunne formidle er det aller viktigste, uavhengig av artist og sjanger. Hvem bestemmer hva som er barnemusikk og hva som er musikk for barn? La barna bestemme selv! Å ta barn på alvor betyr at vi ikke setter regler inn i programmeringen. Noe av det som er mest spennende med denne jobben er frihet til å få ulike sjangre og artister til å møte sin neste fan og sitt neste talent.

Vi har lav terskel for å teste ut nye konstellasjoner, og det er gøy å være en frittstående festival som kan booke på mye forskjellig. Vi leker oss i spennet mellom pop-up-forestilling med Ibsen til samisk elektropop, ska, hiphop og metal. Noen har stilt spørsmålstegn ved at vi har booka The Dogs til årets Miniøya, men vi tror at det nettopp er i disse uventede møtene at den genuine magien oppstår. Det er ingen tvil om at vokalist Kristoffer Schau innehar en fantastisk formidlingsevne, og det som gjør festivalkonserter så spesielt er jo nettopp nærheten til publikum. Samtidig kan opplevelsen av musikken være veldig sterk når den skjer i fellesskap. Vi vil at begrepet barnemusikk skal handle om formidlingsevne, historiefortelling, smittende energi og ekte musikalsk glede.

La barna bestemme selv

Det er viktig at foreldrene ikke legger noen føringer på barna om hva de tror barna liker og ikke liker, men stiller med en åpen tanke om alt som presenteres. Barn er et ærlig publikum fordi de opplever og lytter med hjertet. Barn er påvirkelige og formbare, og musikalske opplevelser i oppveksten kan bli avgjørende for identitetsfølelse og rammer i livet, og åpne nye kreative rom. Jeg har en helt klar oppfordring for festivalsommeren: La barn få bestemme og slipp de løs på en kulturell skattejakt!

Miniøya arrangeres i Tøyenparken 25. og 26. mai. På plakaten står blant annet Daniel Kvammen, Thea Hjelmeland, Mari Boine, Halie, Black Debbath, Rasmus og verdens beste band, ISÁK, Maj Britt Andersen og The Dogs. Se mer på minioya.no.

Av Henriette Larsen, kunstnerisk leder i Miniøya

avatar

Henriette Larsen

Kunstnerisk leder i Miniøya

Next article