Skip to main content
Hjem » Festivalguiden » Øyafestivalen går all in
festival

Øyafestivalen går all in

På årets Øyafestival kommer både norske og internasjonale artister. Irske Róisín Murphy (t.v.) spiller på onsdagen, og nigerianske Obongjayar (t.h.) spiller på torsdagen. Foto: Nik Pate og Øyafestivalen

Etter å ha jobbet i motvind i noen usikre pandemiår, går Øyafestivalen all in i år. Det blir store internasjonale stadionartister, norske artister, gamle helter, og nye og spennende navn du kanskje ikke har hørt om.

– I år kommer det til å bli helt perfekt, sier Birgitte Mandelid. Hun er program- og markedssjef for Øyafestivalen.

Birgitte Mandelid

Program- og markedssjef for Øyafestivalen

Programmet er enormt, og over 80 artister kommer til å besøke Tøyenparken i løpet av de fire dagene i august. Med seks scener, med minst to, gjerne tre konserter samtidig, vil det alltid være noe for enhver smak.

– Vi har et sammensatt publikum i alder, og det er viktig for oss å ivareta det lojale publikummet vårt, samtidig som vi tilfredsstiller de unge og nye, sier Mandelid.

Afrikansk headliner

Mens mange festivaler sliter med å få de store internasjonale navnene i år, har det ikke vært et stort problem for Øyafestivalen. Blant årets headlinere, finner vi blant annet svenske Håkan Hellström og nigerianske Wizkid. Sistnevnte spiller på et utsolgt Wembley stadion før han kommer til Øya. Det er første gang en afrikansk artist headliner Øya.

– For disse to blir Øya en liten intimkonsert, sier Claes Olsen, bookingsjef for festivalen.

Claes Olsen

Bookingsjef for Øyafestivalen

Han nevner også Lorde fra New Zealand, som en stor artist han gleder seg til å se live. Hun har aldri spilt i Norge før, så dette blir hennes norgesdebut. Men det er ikke bare artister fra det store utland som kommer. Norske artister har alltid vært viktig på Øya, og i år kommer både Susanne Sundfør, Lars Vaular, Nils Bech og Sigrid.

Supertrio og irsk dansbar musikk

Da de to bookingansvarlige blir utfordret til å trekke frem én favorittartist hver, blir det vanskelig.

– Kan vi få trekke frem to, spør Olsen. Det er umulig bare å anbefale en. Men vi er strenge, så de må holde seg til en.

– Da blir det Boygenius som spiller på fredag. Det er en supertrio bestående av Phoebe Bridgers, Lucy Dacus og Julien Baker. Dette blir deres første konsert noensinne i Europa. De kommer mest sannsynlig aldri tilbake, så dette blir den eneste sjansen til å se dem live, sier Olsen.

– Jeg velger irske Róisín Murphy, som spiller på onsdag. Hun er en vanvittig kompromissløs liveartist med masse kostymer, stort band og dansbar musikk, sier Mandelid. Etter Olsen har gått, sniker hun seg til å anbefale en favorittartist til likevel:

– Jeg må bare nevne nigerianske Obongjayar på torsdagen. Han er noe helt eget og veldig intens og besnærende live.

Dans midt på dagen

Nytt av året er endringer ved de to minste scenene. Klubben skal bli en mer åpen utescene. Og selv om vi ikke har tradisjon i Norge for å danse klokken tre på ettermiddagen i fullt sollys, blir det garantert dans her. Litt opp i bakken, utenfor den verste larmen, ligger Biblioteket. Det blir et stille område med bibliotek, debatt, panel, foredrag, opplesninger og intervju. Her kan du sette deg ned og slappe litt av.

Knallsterkt mattilbud

Mattilbudet vil bestå av knallsterke restauranter, innovative og klimamerkede retter, korteiste, økologiske og overraskende råvarer og sosial bærekraft. Du kan spise både kje, krabbe og kimchi, prøve norskprodusert åkerbønneburger fra Gammelgården Lysklæt eller se hva muttern til Der Peppern Gror vil pirre norske ganer med i år.

Ikke minst er bærekraftarbeidet oppgradert noen hakk. Øya jobber ut fra at kunst og kultur har kraft og mulighet til å forandre både folks hverdag og samfunnet som helhet, og et ønske om åpenhet og mangfold står sterkt. Vil du sikre deg en billett til Øya, må du ikke vente for lenge. Onsdag er allerede utsolgt, og det er bare noen få hundre festivalpass igjen. Og med det er det vel bare å si: God Øyafestival!

Av Marte Frimand

Next article