Hjem » Bryllup » Skap en eventyrlig og personlig bryllupsfest
bryllup

Skap en eventyrlig og personlig bryllupsfest

Mona Grudt
Mona Grudt

Vi har spurt Mona Grudt om hvordan man skaper en eventyrlig og personlig bryllupsfest, og hva man skal tenke på når man gifter seg for andre gang.

Mange drømmer om bryllupet sitt helt siden barndommen. Enkelte ønsker det grasiøse, andre ønsker det folksomme, mens noen drømmer om den intime seremonien. Hvordan kan man best skape en uforglemmelig og personlig seremoni?

– For å lage en personlig seremoni er det for det første viktig at brudeparet har en vigsler eller prest som tar seg godt tid til å bli kjent med brudeparet. Da kan nemlig seremonilederen skrive en god og personlig tale, som på en god i nær måte beskriver paret og kjærligheten de har sammen. Dette er også helt uavhengig av størrelsen på bryllupet og antall gjester. Deretter kan man fylle resten av seremonien med sanger og innslag som har en personlig betydning for paret. Om man har barn, kan også de ha egne roller i seremonien som for eksempel ringbærere, brudepiker, brudesvenner, diktlesere eller andre passende innslag. Kanskje kan man også tenne lys so en del av seremonien, hvor barna er involvert.

Paret kan også velge å si noe selv, som er en mer personlig del av inngåelsen av ekteskapet. Dette kan for eksempel være en kort kjærlighetserklæring. Jeg har selv hatt seremoni hvor brudgommen har skrevet dikt til bruden og lest det opp som en del av seremonien.

Om paret velger humanistisk seremoni, vil du kunne velge et sted for seremoni selv, og da få de personlige rammene de selv ønsker. Det kan være de foretrekker å være ute ved sjøen, eller på et annet sted som har en stor betydning for dem.

Hvordan skal man ta vare på intimiteten gjennom bryllupsfesten, og hva er fordelene ved å velge en personlig lokasjon?

– Fordelene med å velge et sted hvor brudeparet både kan ha seremoni og fest er at alle gjestene er samlet hele dagen og kvelden. Man trenger ikke å forflytte seg. Da kan man heller tilby litt fingermat eller snacks mellom seremonien og middagens, mens brudeparet fotograferes. Noen leier inn en fotoautomat, eller har andre fine aktiviteter som gjestene kan kose seg med før de setter seg til bords. Om man for eksempel har rebus, konkurranser eller quiz om brudeparet kan det ble en artig oppsummering av toastmaster mot slutten av måltidet. Her er det bare fantasien som setter stopper.

Det kan også serveres mat og vin som har en spesiell betydning for paret. Det kan være de drakk en spesifikk vin eller spiste en spesiell rett på den første daten deres eller under frieriet som de ønsker som en del av menyen. Da er det hyggelig å legge inn litt artig informasjon om det på menyen, eller at det presenteres som en del av toastmasterens presentasjon av middagen. Jeg vil også understreke viktigheten av å ha en god toastmaster. Den har en stor og viktig oppgave, og kan være avgjørende for hvordan timene til bords blir for både brudeparet og gjestene.

Det er ikke uvanlig i dagens samfunn å gifte seg flere ganger. Mange velger kanskje et mindre fremtredende bryllup ved andre forsøk grunnet ubehaget ved å invitere til fest på nytt. Hvordan kan man best mulig takle denne påkjenningen?

– Det er ikke så mange som reagerer negativt eller fordømmende om man gifter seg mer enn én gang. I dag er det ikke uvanlig. Og jeg tenker at om man får oppleve det store øyeblikket igjen, så er man jo heldig. Man gifter seg jo ikke med samme menneske som sist, og derfor er heller ikke gjestene de samme. Det er like flott å ville feire kjærligheten selv om man har vært gift før. Her er det opp til hvert enkelt par angående hva de føler seg komfortable med. Mange velger kanskje å unngå blåkopi fra forrige bryllup, men heller fokusere på at dagen blir like unik og flott som om det hadde vært den første gangen. Dagen er like viktig!

Dine, mine og våre barn har blitt definisjonen av den moderne familien. Om en din nye ektefelle kommer med såkalt «bagasje» kan det påføre barna utfordringer. Hvilke råd vil du gi den moderne familie når nyheten om den nye familietilværelsen legges på bordet?

– Når det er barn inne i bildet, mine og dine og kanskje også våre, synes jeg man kan involvere barna i seremonien. Da er det jo ikke bare dere to, men flere som blir en del av den nye familien. Det er mange måter å gjøre dette på. Det er fint at man viser at barna er viktige. Men så er dette også som regel en seremoni som ikke varer så lenge, så det også viktig at hovedfokuset er brudeparet. Barna kan bære ringer, tenne lys, eller for eksempel lese dikt om de er store nok. Om barna er små, er det veldig lurt å alliere seg med noen som kan passe på dem om de blir urolige. Dette er som sagt en liten stund, hvor hovedfokuset er paret. 

For flere tips se Bryllupskanalen med Mona Grudt på Youtube.

Din Bryllupsmesse på Grand Hotel Oslo, søndag 9 februar

billetter og informasjon: www.dinbryllupsmesse.no

instagram: @dinbryllupsmesse

Av Andreas Aguilera Myrvold

Neste artikkel