Hjem » Smart sparing » Sett sparingen på autopilot
Sponset

Det er aldri for sent å starte å spare langsiktig. Det beste tidspunktet for å starte en spareavtale i fond er alltid i dag, sier Nordnets spareøkonom.

Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet, forteller at alle kan spare i aksjer og fond. Selv om utgiftene er høye og økonomien stram, så kan det å investere en liten sum hver måned gi god avkastning i fremtiden. Minste sparebeløp i fond er 100 kroner.

Bjørn Erik Sættem

Spareøkonom i Nordnet

Har vært en ivrig sparer fra han var ganske ung, og har i dag en fondsportefølje han deler med sine 200 000 følgere på Nordnets aksjeforum, Shareville.

– Det du må avklare for deg selv, er tre ting; Hvor mye kan du avse i måneden, hvor lenge ser du for deg at du vil spare og hva er det du skal spare til. Det er viktig å vite om du skal spare kortsiktig, som til en ferie, eller en ny sykkel, eller om det for eksempel er til pensjon om flere tiår.

Du trenger ikke følge med og lese finansnyheter om du bestemmer deg for å kjøpe et aksjefond.

– De fleste gjør smartest i å sette sparingen på autopilot og ikke tenke mer på pengene før de en gang skal brukes. Opprett en månedlig spareavtale i et globalt aksjefond og la pengene jobbe for deg, sier Sættem.

Fem gode start-tips

1. Spre risikoen ved å velge fond som investerer sparepengene dine over hele verden. Da svinger verdiene mindre.
2. Start månedlig sparing. Da reduserer du timingrisiko.
3. Velg fond til din tidshorisont. Er sparehorisonten mindre enn 3 år: Velg rentefond. 3–5 år: Velg kombinasjonsfond. Over 5 år: Velg aksjefond.
4. Velg et passende sparebeløp. En gjennomsnittlig spareavtale er på litt over 1000 kroner i måneden. Eldre sparer mer enn yngre.
5. Oppjuster beløpet i spareavtalen litt hvert år med lønnsveksten din.

App gjør det enkelt å følge med på utviklingen

Nordnet har holdt på siden 1996, og opererer i Norge, Sverige, Danmark og Finland. De har 350 000 kunder i Norge og 1,7 millioner i Norden. En enkel og populær app hjelper kundene i gang, og gir en oversikt over hvordan det går med pengene. Men hva slags fond skal du velge?

– Det enkleste er å velge et globalt indeksfond. Da sprer du sparepengene dine over store deler av verden til en lav kostnad, forteller spareøkonomen.

Er du ikke komfortabel med svingningene i aksjemarkedet, bør du ta en titt på Nordnets nye kombinasjonsfond, som har en miks av aksjer og renter. Her er svingningene lavere.

– Her må du naturlig nok også forvente noe lavere avkastning. Regn med å få mellom banksparing og aksjefond på lang sikt, presiserer Sættem.

I spareavtalekalkulatoren på Nordnet.no kan du legge inn dine egne tall. Du kan endre på sparebeløpene, antall år med sparing og forventet avkastning, og se hvor mye penger du kan forvente å ende opp med.

For de viderekommende

Mange ønsker å sette sammen sin egen fondsportefølje. For disse anbefaler Sættem å starte med et globalt indeksfond og sette inn minst 50 prosent her, som et fundament i porteføljen. Så kan du supplere med andre aksjefond innenfor bransjer eller regioner du har tro på. Det finnes mange artikler, podkaster og blogger med nyttig læring. Sjekk ut Nordnetbloggen og Nordnets populære podcast, Pengepodden!

Fondssparing hos Nordnet

Norges største utvalg av fond og ETFer
Rimelige indeksfond
Verktøy som hjelper deg å velge fond

Se pengene dine vokse – kom i gang med fondssparingen.

Av Cathrine Naglestad

Neste artikkel