- Jeg er opptatt av ren, naturlig og blodsukkervennlig mat, og handler i Sverige fordi utvalget er fantastisk bra, spesielt når det gjelder økologisk mat. I tillegg blir hverdagen så utrolig mye enklere, forteller Hansen.

Hun prøver få til en storhandel i Sverige hver femte-sjette uke. Da fyller hun opp skuffer og skap med bra basisvarer, som glutenfritt mel og bokhvetemel til en billig penge, i tillegg til store poser med økologisk spelt- og rugmel som hun bruker til brødbakst.

Ønsker bedre utvalg

- Jeg er en av dem som maser på lokale kjøpmenn i mitt nærområde om å ta inn mer økologisk kjøtt og grønnsaker. Men siden prisene er betraktelig mye høyere i Norge er det lett at man heller tar en runde i Sverige. Jeg synes butikkene i Norge har stort forbedringspotensial når det gjelder utvalg. I Sverige er de virkelig gode på det, sier ernæringsrådgiveren.

Hansen forteller at de i Sverige har mye mer spennende råvarer hun ønsker og anbefaler at vi nordmenn skal spise mer av. For eksempel alternativ pasta uten korn, som linsepasta, godt og rimelig utvalg økologiske meieriprodukter, økologisk kjøtt, skinke og leverpostei .

- Også kan du kjøpe masse spennende sunn snop, legger hun til.

Sparer trolig mye penger

Hansen har ikke regnet på hvor mye hun sparer på å handle i Sverige, men tror det er snakk om en god slant med penger.

- Jeg vil tro jeg sparer en hel del, uten at jeg har regnet for mye på det. Det er ganske forskjell i prisen på for eksempel ost som brie, økologisk smør, økologisk leverpostei, økologisk kjøtt og lignende.

Ernæringsfysiologen er opptatt av å spre det glade matbudskap, inspirere, og spre matglede. Hun ønsker å fylle kroppen med herlig næring som gjør kroppen glad. For henne er det bortkastet å putte på med tom næring som kroppen ikke kan bruke til annet enn rask energi.

- Jeg er opptatt av å trappe ned på raffinert mat som kjøpebakst, pasta og hvit ris. Dette erstatter jeg med godsaker som linsepasta, belgfrukter, quinoa og hjemmebakt brød, forklarer hun.

Favorittbutikken

Hansen har spesielt en butikkfavoritt på grensen. Her er hun storfornøyd med utvalget av sunn snop basert på bra råvarer fra frukt og grønt. Hun hamstrer ofte Rawfoodbarer, mørk sjokolade og spennende godis som fruktremser fra Yoyo.

- Strømstad Mat er en fantastisk butikk med bredt utvalg av økologiske og spennende varer. Det føles nesten som å ta turen inn i en stor herlig helsekostbutikk. Også utvalget av økologiske produkter er stort, både når det gjelder kjøtt, frukt og grønt, og meieriprodukter.

Ernæringsfysiologen har en oppfordring til alle som drømmer om bedre utvalg i butikkhyllene:

- Mas på din lokale kjøpmann! Det er vi som forbrukere som styrer utvalget i butikkene, så om du vil ha økologisk smør og økologisk kjøttdeig i din lokale matbutikk er det ikke noe problem for kjøpmannen å ta det inn. Du må bare fortelle at du ønsker deg det.

Linns sprudlende sunne handleliste

  1. Spennende pastavarianter som kikertpasta, linsepasta, bønnepasta, osv.
  2. Økologisk meierismør.
  3. Økologisk tyrkisk naturellyoghurt. Brukes som base til sauser og dipper, og med bittelitt honning, nøtter og bær til frokost, kveldsmat eller mellommåltid.
  4. Sunn snop! Mørk sjokolade, sjokoladenøtter med mørk sjokolade, rawfoodbarer og fruktsnop fra YoYo.
  5. Økologisk kjøttdeig.
  6. Økologisk leverpostei.
  7. Glutenfritt mel som bokhvete og TEFF jyttemel.
  8. Økologisk spelt og rugmel.
  9. Hellmanns majones. Knakende god majones jeg bruker å blande i litt hvitløk, vips verdens beste aioli!
  10. Økologisk frukt og grønt. Også frossne bær, wokmikser osv.