1. Sjekk dette før dere legger ut på tur

Et godt veigrep er avgjørende for en sikker reise. Kontroller derfor at bilen har gode dekk og riktig lufttrykk. Hvis mønsterdyben er for liten eller lufttrykket feil, blir veigrepet dårlig.

Sjekk at du har full tank med spylervæske, at motoren har nok olje, samt at varseltrekant og refleksvest er tilgjengelig i bilen. Hvis det kun er kort tid til bilen egentlig skal på service, kan det være smart å ta service før dere reiser på bilferie.

2. Sørg for å laste bilen riktig

De tyngste tingene skal plasseres aller nederst i bunnen av bagasjerommet. De lettere tingene legger du på toppen. Hvis du har stasjonsvogn bør du ha et nett eller gitter for å hindre at bagasjen fyker rundt i kupeen ved en eventuell kollisjon eller bråbrems. For å få lavest mulig tyngdepunkt bør du legge de aller letteste tingene som for eksempel soveposer og telt i skiboksen. Denne skal ikke ha en større lastevekt enn 70 kilo. Hvis du må ha bagasje inni kupeen bør den ikke ligge løst, men legges under forsetene. Husk at en bil som er full av mennesker og bagasje blir ekstra tung, det påvirker kjøreegenskapene.

3. Unngå løse gjenstander i bilen

Pass på at ikke drikkeflasker eller iPader ligger løst. Løse ting kan gjøre stor skade hvis det blir en bråstopp. Ipad er derfor ikke å anbefale å bruke i bil. Heller ikke DVD-spillere med skjermer på nakkestøttene er anbefalt. Årsaken er at festene ofte er for dårlige til å tåle et sammenstøt. Flasker, mobiler og andre gjenstander bør fortrinnsvis lagres i setelommene, hanskerommet og i dørene. Ikke ligge løst i kupeen.


Ann-Kathrin Årøen er kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk. Foto: Trygg Trafikk


4. Vær bevisst på hvordan dere bruker bilbeltet

Over 90 prosent av oss bruker bilbelte, men bilbeltet må festes riktig for å virke skikkelig. Bilbeltet skal være stramt over skuldrene og stramt over hoftene. Er det slakk i beltet kan trykket over magen øke med mange hundre kilo ved et sammenstøt og føre til store indre skader. Bilbeltet skal aldri være under armene, bak ryggen, nede på skuldrene eller direkte over magen.

5. Slik sikrer du barna

Nå sitter heldigvis over halvparten av alle barn bakovervendt. Små barn skal sitte bakovervendt i barnesete til de er fire år. Årsaken er at hodet på små barn er tungt i forhold til kroppen. Ved et sammenstøt hvor barnet sitter i fartsretningen kan skadene bli store. Sitter barnet derimot bakovervendt vil stolryggen ta av for vekten av hodet ved en bråstans.

Først når barnet er 140 centimeter, og veier 36 kilo, kan de sitte i vanlig bilsete. Det er de voksne som må passe på at bilbeltet sitter riktig og at det er strammet godt. Ikke bare før turen starter, men også underveis.

6. Uoppmerksomhet er vanlig ulykkesårsak

Svært mange ulykker skyldes uoppmerksomhet, det vil si at sjåføren dagdrømmer, fikler med radio, kikker på mobilen eller snakker med passasjerene. Ser du ned på mobilen i fem sekunder i 80 kilometer i timen vil du ha kjørt rundt 100 meter uten fokus på veien. Det er i praksis det samme som å kjøre med bind for øynene.  

7. Finn feriepulsen - ikke stress

Har dere ferie er det ingen grunn til å stresse. Som regel spiller det ingen rolle om dere kommer frem noen minutter senere enn planlagt. Forbered gjerne barna på at dere skal kjøre langt og at det kommer til å bli litt kjedelig underveis, men morsomt når dere er fremme. Det er også lurt å planlegge turen litt på forhånd slik at dere kan raste og ta pauser på steder som har lekeapparater eller andre ting som de minste liker. Barn har lettere for å bli bilsyke hvis de får is og sjokolade, derfor er det et godt råd å spise skikkelig mat på turen og vente med godteriene til dere er fremme.

Kjør trygt og ha en god sommer!