En gåtur kan naturligvis variere – og forekomme i flere ulike terreng. I byen, i skogen, langs skjærgården eller i fjellheimen. Gåturer er en enkel aktivitet som du kan tilpasse din egen form. Dessuten trenger det heller ikke å være en aktivitet som bringer med seg kostnader med mindre du skal gå langt eller trenger mye teknisk utstyr.

– Du behøver ikke nødvendigvis å være sporty for å gå i fjellet. Du kan gå en dagstur før du på kvelden setter deg ned i fjellhytten med en tre-retters middag, et deilig glass vin, før du deretter går til sengs i en komfortabel seng. Hvis du vil ha en lengre tur, trenger du ikke å bære tunge ryggsekker med mat lenger da det er mulighet for å kjøpe all slags proviant i fjellhyttene langs turstiene, forklarer Jenny Engström i Svenska Turistföreningen.

En aktiv opplevelse med ro og harmoni

Gåturer er i særklasse den mest ettertraktede aktiviteten i Sverige i følge en fremtids-undersøkelse utført av Svenska Turistföreningen. Noen av forklaringene på økt interesse for gåturer er klimaet, den generelle helsetrenden, og jakten på unike opplevelser. Men måten vi går på, er stadig i endring. En aktivitetsfokusert oppførsel med fysiske utfordringer øker, men også et enklere liv og evnen til å koble av er nærliggende hos mange.

– Det å vandre som aktivitet er generelt sett etterspurt, der fysiske utfordringer går hånd i hånd med jakten på harmoni og trygghet.

Tiltrekkes av den unike reisen

Dagens reiser skal være nærmere naturen, mer komfortabelt og gjerne med et aldri så lite innslag av luksus. For noen betyr dette fred og ro, for andre høy levestandard og god service. Det skal være enkelt og lett tilgjengelig, samt behagelig og avslappende – som alle er nøkkelord for en god reise. Vi er interessert i Sveriges kultur og natur, vi liker Sverige som turistland, og vil gjerne oppleve mer.

– Interessen for Sverige som feriedestinasjon synes ikke å ha blitt redusert. Tvert i mot ønsker de som reiser til Sverige å vite mer om stedene, maten, kulturen og historien. Vi ønsker å se, og oppleve uberørte og uoppdagede deler av landet, samt å utforske den svenske faunaen, helst med en lokal guide.

Det er viktig å finne den unike reisen. Å reise dit ingen andre reiser. Når man kommer tilbake til hjemmet sitt skal reisen være et diskusjonsemne.

Norsk oversettelse: Andreas Aguilera Myrvold. Artikkelen ble først publisert på svensk i mars 2016, i kampanjen «Friluftsliv».