- Jeg har bodd i Finnmark tidligere og savnet å bo i nord. I tillegg har jeg alltid vært friluftsinteressert, og Tromsø er en by som har alt. Umiddelbar nærhet til fantastisk natur, fjord og fjell, mange friluftsentusiaster og yrende byliv.

Ønskene er innfridd. Ingvild jobber som barnehagelærer i en barnehage som har natur og friluftsliv som satsningsområde, og er mye ute. I tillegg fyller hun fritiden med det hun liker aller best: Etter jobb bærer det ofte ut på kveldstur i fjellet. Og det er ikke uvanlig at hun går turer på tre-fire timer etter endt arbeidsdag.

- Det er så deilig å være ute i naturen. Fjellturer om høsten er kanskje favoritten. Da er det så utrolig fine farger og klart vær, forteller hun.

- Å sette noen telemarksvinger ned en fjellside med deilig pudder er aldri feil heller. Og jeg er veldig glad i gå på langrenn. Langrennsløypene er lett tilgjengelig i Tromsø, både i Tromsdalen, Tromsøya og på Kvaløya. Og er man glad i gå fra hytte til hytte, er det også mange muligheter for det, sommer som vinter.

Nye turkamerater

Ingvild hadde tre-fire bekjente da hun kom til Tromsø. Nå er vennekretsen utvidet, med flere nye turkamerater.

- Det er veldig sosialt her. Man merker det spesielt godt på grunn av alle studentene, tror jeg. Det er lett å bli kjent med nye mennesker i denne byen, sier hun.

Ingvild forteller at det er svært mange aktive innbyggere i Nordens Paris. Hun opplever at de aller fleste bruker både fjord og fjell, og kjenner til flere som, likt henne selv, har flyttet til den nordnorske byen på grunn av de lett tilgjengelige naturopplevelsene.

- På dager med fint vær kan det være kø i fjellet. Det er veldig mange som tilbringer tid utendørs her.

 

Ingvild Brye

IKKE FERDIG MED TROMSØ: Til sommeren tar Ingvilds vikariat i barnehagen slutt, men hun har ingen planer om å flytte fra Tromsø med det første. Foto: Ingvild Brye


 

Spektakulært nordlys

Ingvild er over middels glad i å ta bilder. Og hun er dyktig. Om vinteren benytter hun seg av en nordlys-app, slik at hun kan følge med på når og hvor nordlyset dukker opp, og fange de spektakulære øyeblikkene med kameralinsa.

- Det var veldig mye nordlys her nå i vinter. Det kunne begynne allerede i 18-tiden, og tok seg opp rundt 20. Ofte varte det til midnatt. Det er en helt vanvittig opplevelse på nært hold.

- Fotointeressen og friluftslivinteressen går jo litt hånd-i-hånd. Jeg er heldig sånn, legger hun til.

Kvaløya

Cirka 20 minutters kjøretur fra Tromsø by ligger Kvaløya, Norges femte største øy. Det er her du finner de fleste fjelltoppene, og det er hit Ingvild oftest drar for de gode opplevelsene.

- Jeg tilbringer mest tid utendørs på Kvaløya. Det er her du har den beste utsikten over Ersfjorden og det er her du kan gå de flotteste turene, uansett årstid.

Til sommeren tar Ingvilds vikariat i barnehagen slutt, men hun har ingen planer om å flytte fra Tromsø med det første. Nå er hun på leting etter ny jobb i den nordnorske hovedstaden.

- Jeg er ikke ferdig med Tromsø ennå. Det eneste negative jeg kan komme på er at det er sen vår, men samtidig betyr det at jeg kan stå på ski helt til juni. Også blir jeg ganske trøtt om vinteren når det er mørketid, da.

Men mørketiden er ikke bare trist og tung. Den blir også blir kalt fargetid på grunn av den fargerike himmelen og blåtimen, før det blir mørkt i 13-tiden. På denne tiden er det ofte fint fotolys - til Ingvilds store glede.

- Det gjelder å komme seg ut, og det er jeg jo ganske flink til – både på jobb og på fritiden. Jeg er veldig heldig som har muligheten til å bo her.

Ingvilds fem beste Tromsø-tips:

  1. Beste topptips: Tromsdalstind, ligger i nærheten av byen. Her har du utsikt over byen og Lyngsalpene. Ellers er Hamperokken en favoritt om sommeren. Det er en litt krevende, men fantastisk fin tur. Om vinteren er Skittentind og Gorzelvtind mine favoritter. Storstolpan er også en fantastisk fin topp for vårskikjøring. Her har du utsikt mot hav og flotte fjell.
  2. Beste turisttips: Ta fjellheisen. Det er en gondolheis som tar deg opp på «taket» av Tromsø. Flott utsikt. Det er også mulig å gå opp på denne toppen.
  3. Beste kafétips: Kafé Sånn er et kult sted, som serverer enkel mat, som sandwich og burgere. Om kvelden fungerer kafeen som en rolig pub. Solid er liten kafé i Storgata. Her kan du nyte alt fra en kopp kaffe til drinker og øl. En veldig populær møteplass. Ellers er Café Flyt et hyggelig og avslappet sted, som serverer gode burgere. Her møter du mange sportsinteresserte. Er du på Kvaløya er Bryggejentene helt klart verdt et besøk.
  4. Beste utelivstips: På studentersamfunnet Driv er det mye konserter, quiz og seminarer. Kompaniet er kult. Her samles både studenter og andre i helgene.
  5. Beste sommertips: På sommeren er det veldig fint å dra til Sommarøy. Her finner du fine strender, og det er perfekt for å padle kajakk og ha med seg litt grillmat i sekken. Grøtfjorden på Kvaløya er også nydelig. Her er det både fine sandstrender og mektige fjell, og du kan nyte flotte solnedganger.