Fakta

Mette Solberg Fjeldheim er frilansjournalist og reiseskribent. Hun er også grunnlegger av reisebloggen og –magasinet Reiselykke.com, som ble kåret Norges beste reiseblogg i 2017.

Jeg hadde jo hørt om brevandring. Men å vandre i isbreens indre; ja, det visste jeg ikke var mulig før turen til Svalbard sto for døra. Skeptisk, men fattet, valgte jeg å delta på dette eventyret.

Med et snev av klaustrofobi fremsto dette som en større utfordring for mitt vedkommende enn både snøskuterkjøring og hundespannkjøring til sammen. Men der tok jeg jammen meg feil! For dette ble en veldig flott og minnerik opplevelse, som ga mer innsikt i isbreens liv.

Turen starter

Tidlig morgen blir jeg plukket opp utenfor Spitsbergen Hotell (i dag heter det Funken Lodge), som ligger i høyden over Longyearbyen. Sammen med en liten gruppe andre hotellgjester kjører vi i en iskald, bråkete beltebil oppover dalen bak Longyearbyen. Vi legger bak oss fjorden, de fargerike bygningene og alle tegn til sivilisasjon.

Våre guider har selvsagt med seg våpen, for man vet aldri når isbjørnen dukker opp her på Svalbard. Derfor er også igloen vi nå går inn i, sperret med en luke. Vel inne i igloen får vi hver vår hjelm med hodelykt utdelt. Én etter én entrer vi ned i hullet som er gravd ut av snøen. Det vi møter der nede i mørket, er altså innsiden av isbreen. Vi vandrer etter hverandre der i det opplyste mørket, mellom det som kan minne om marmorerte isvegger og krystaller som glitrer i taket.

Overnattingsmuligheter

Våre guider, Andreas og Jakob, forteller om isbreen mens vi går. På et tidspunkt setter vi oss også ned i grotten og skrur av alle lykter. I stummende mørke er det som om hørselen spisses litt ekstra. Blir man lenge nok inne i isbreen kan man fra tid til annen høre smell, fordi breen beveger seg. De mest interesserte eller eventyrlystne kan til og med velge å overnatte inne i isbreen, blir vi fortalt.

For deg som ønsker bedre komfort og tryggere omgivelser enn som så, kan for eksempel ta inn på det nyrenoverte Funken Lodge. Funken Lodge lover moderne komfort i historiske omgivelser. På Funktionærmessen Restaurant kan du spise et bedre måltid, og i det gamle polutsalget fra 1954 kan du bli med på vin- og champagnesmaking. Alternative overnattingssteder er for eksempel Coal Miners´ Cabin og Svalbard Hotell & Lodge.