- Akkurat mens vi snakker sammen sitter jeg i Kongesalen på Kongsvinger Festning. I skapet ved siden av meg har vi det samme serviset som de har på slottet. Det er nettopp slike ting som gjør festningene våre helt spesielle og ekte, sier Tony Eide som er styreleder for Festningshotellene.

Steder for viktige avgjørelser

På toppen av Kongsvinger ligger Kongsvinger Festning. Hotellet, som har fått navnet Festningen Hotel & Resort, er nyrenovert med 28 suiter og holder en svært høy standard. Helt siden 1600-tallet har denne festningen vært en viktig brikke i Norges rikspolitiske historie. Den har vært Napoleons nordvestre flanke, avgjørende for Norges selvstendighet og en militær strategisk nøkkel som har beskyttet Norge ved å låse grensen.

- Historien er noe av det viktigste både på Kongsvinger og ikke minst på Oscarsborg. Er det én dag vi husker i Norge, så er det 9. april 1940. Natten da den tyske krysseren Blücher ble senket i Drøbaksundet, slik at konge og regjeringsmedlemmer fikk tid til å komme seg unna og landets gullbeholdning kunne fraktes i sikkerhet. Hadde det ikke vært for Oscarsborg og Birger Eriksens besluttsomhet, så kunne historien vår sett ganske annerledes ut enn den gjør i dag, fortsetter Eide.

- Derfor er også historieformidling en veldig viktig del av et opphold hos oss, enten gjestene våre er her på et weekendbesøk, bryllupsfeiring, styremøte eller konferanser. De aller fleste vil gjerne besøke museene som ligger i tilknytning til hotellene og blir gjerne med på guidede turer rundt på anleggene også mens de er her. I sin tid ble det tatt mange viktige beslutninger på festningene, og det gjøres det fortsatt når gjestene våre samles her i dag også.

 

Festningshotellene

Foto: Festningshotellene

 

Genuine opplevelser

Mens de aller fleste hoteller er ganske like, skiller festningshotellene seg fra alt annet. Derfor er det ingen som glemmer et hotellopphold på disse stedene.

- Vi er opptatt av å gi gjestene våre minnerike opplevelser. Derfor kan vi for eksempel hente en ledergruppe med rib på Aker Brygge og frakte dem til Oscarsborg. Vi har kanskje de mest spektakulære og genuine Escaperooms hvor deltakerne skal komme seg ut ved å løse ulike oppgaver. Femkamp og «Fangene på Fortet» er også eksempler på aktiviteter som vi arrangerer for grupper. Slike aktiviteter er populære og bidrar til å skape sterke minner som deltakerne husker, sier Eide.

- Men det er viktig å understreke at festningshotellene ikke bare er for grupper og de som skal ha møter. I helgene er det mange par som reiser hit på en romantisk weekend eller for å arrangere jubileer eller bryllup i noen av de historiske salene våre. Det gir festen et historisk sus, sier han. 

En del av kulturarven

- Vi er satt til å ivareta en viktig del av norsk kulturarv. En kulturarv vi er med på å bevare gjennom bruk. Det er et stort ansvar for oss, og ikke minst er det et veldig spennende oppdrag. Ekstra artig er det at vi hele tiden får tilbakemelding om at gjestene våre setter pris på de historiske rammene når de besøker oss og kan tenke tilbake på et minneverdig hotellopphold som skiller seg fra alt annet når de har reist, sier Eide til slutt.