– Et høytidsmåltid skal vekke følelser og minner. Det skal være noe mer enn bare et måltid, sier Thomassen, som til daglig er konditor på Statholdergården.

Desserten er måltidets høydepunktet for mange, og Thomassen oppfordrer til å gjøre litt ekstra ut av den.

– Man kan skape en opplevelse gjennom maten man serverer, sier hun og viser oss at fløyelsmyk sjokolademousse med appelsinsorbet, karamelliserte nøtter og marengs kan gi stemning og kanskje assosiasjoner til sprø Kvikklunsj og stekende sol.

MELKESJOKOLADEMOUSSE (Ca. 4 porsjoner)

125 g melk
250 g fløte
180 g melkesjokolade
3 g gelatin (1,5 plate)

SLIK GJØR DU

  1. Legg gelatinen i kaldt vann. Kok opp melk, løs opp gelatinen i melken og hell blandingen over sjokoladen. Rør til sjokoladen har løst seg opp, eller kjør med stavmikser. Pisk fløten til slapp krem. Her er det viktig at kremen ikke blir for stiv, da vil moussen skille seg. 
  2. Vend til slutt kremen inn i sjokoladesmeten. Her er det viktig å ta litt og litt av kremen over i sjokoladesmeten, sånn at det blir lettere å blande jevnt uten å røre for mye - da vil luften falle ut av kremen. Støp i ønsket form. Moussen er også fin å ha i en bolle slik at den serveres som sharing på bordet, eller å ha i sprøytepose slik at du kan legge opp desserten senere. Avkjøles i noen timer før servering, avhengig av størrelse på formen. 

APPELSINSORBET (Ca. 4 porsjoner)

220 g sukker
100 g vann
Skall av 1 appelsin
650 g appelsinjuice (helst ferskpresset)
Ca 50 g sitron 

SLIK GJØR DU

  1. Kok opp sukker og vann med skallet av en appelsin. Her er det viktig å ikke få med det hvite på skallet - dette vil gi en bitter smak. 
  2. Sil sukkerlaken over i appelsinjuicen, og smak til med sitron. Frys i ismaskin. Om du ikke har ismaskin kan du lage en granité. Da bruker du halve mengden med sukker, og fryser den uten å kjøre i ismaskin. Dermed får du en hard klump som du kan skrape med en gaffel, og kan lage din egen «slush» - eller en granité som vi kaller det. 

KARAMELLISERTE NØTTER

Sukker
Pecannøtter
Sukkermengde i forhold til nøtter er helt etter eget ønske. Ønsker man mye karamell tar man mer sukker.

SLIK GJØR DU

  1. Start med å ha pecannøttene i ovnen på 160 grader. Dette er det vi kaller å riste nøttene. Det påvirker smaken slik at man fjerner bitterheten i nøttene, og det gir en rundere og søtere smak. Varmebehandlingen vil også gjøre det lettere å få en jevn karamell på nøttene.
  2. Deretter smelter du sukker i kjele, med en tresleiv. Når sukkeret har blitt til en lys karamell uten klumper, tar du nøttene ut av ovnen og over i karamellen, rører slik at karamellen er fordelt slik du ønsker den, og sprer til slutt nøttene på et bakepapir.
  3. Når disse er avkjølte fungerer de like godt både som dekor og godteri akkurat som de er. 

MARENGS

100 g eggehvite
100 g sukker
100 g melis 

SLIK GJØR DU

  1. Pisk eggehvitene på middels hastighet til det begynner å skumme. Tilsett litt og litt sukker, og la den piske i noen minutter. Tilsett melis, og la den piske i et par minutter til. Sprøyt marengsen i ønsket form, og topp de med revet appelsinskall. 
  2. Tørk i ovnen på 70 grader til de er tørre - tiden kommer an på størrelsen.

 


Landslagskokk Vibeke Thomassen. Foto: Lisa Mathilde Donoghue