– Det å dekke et personlig og fint bord handler om hva som kjennes riktig for deg, sier blomsterdekoratør og TV-personlighet Finn Schjøll. Bruk det du har innen rekkevidde, og gjerne noe som har fulgt deg en tid og som har betydning, er rådet han gir.

– Det personlige bordet trumfer alt!

Husk blomstene

Den hvite, nesten kliniske stilen, har dominert norske hjem den siste tiden. Men trenden er i ferd med å snu.

– Nå kommer det heldigvis litt mere farger. Det ser vi blant annet i form av glasstallerkener med farget glass og porselen, sten og naturmaterialer, sier Schjøll.

For trenden nå er både friere, morsommere og mindre konform enn den har vært på lenge.

– Du kan pynte med all verdens rare ting du har i huset, både glassfigurer og nipsgjenstander, sier han.

Men ikke glem blomstene!

– En enkelt blomst kan dra opp inntrykket på et hvilket som helst bord. Bruk noe du har, stikk innom blomsterbutikken eller plukk i hagen. Det viktigste er at du har blomster på bordet. Det skaper alltid stemning.

Ikke overpynt

Selv om vi har lov til å være kreative og lekne når vi pynter er det noen ting vi bør huske på.

– Bordet må se apetittelig ut, sier Schjøll.

Derfor bør vi heller ikke bli alt for ivrige i pyntingen. Hvis kuvertene gror inn i hverandre blir det ikke hyggelig, mener han. Og pynting langt oppover i høyden er heller ikke noe særlig.

– Blomstene må ikke virke forstyrrende, og bør egentlig ikke være høyere enn et stettglass, anbefaler han.

Tenk heller bredt enn høyt, og fordel blomstene i flere små vaser som du setter ut over bordet, er rådet hans.

Bruk naturen

Selv er han tilhenger av det enkle, nøytrale serviset som lett lar seg kombinere med de fargene eller detaljene man ønsker å pynte med. Da er det lettere å leke seg litt i borddekkingen. Og det er det mange muligheter for nettopp nå.

– Høsten er en raus årstid med et vell av farger og mye flott natur. Plukk store buketter med lyng, eller ta med en fargesprakende samling av lønneblader inn og vær raus i pyntingen.

Hvis du i tillegg setter små lyslykter ut over bordet, skaper du en lun og stemningsfull atmosfære og slipper lys som blafrer og renner. Og når bordet er dekket er det én siste ting Finn Schjøll vil vi skal huske på:

– Uansett hvor mye vi pynter er det menneskene rundt bordet, og det livet de skaper gjennom samtalene og den gode maten, som virkelig skaper den gode stemningen.