– Nå er vi jo på en måte midt i matfatet, da. Det bugner av knallgode råvarer, og det er jo en drøm!

Tv-kokken legger ikke skjul på sin begeistring for sesongskiftet, og oppfordrer alle til å inkludere lokale og sesongbaserte varer i sin matlaging denne høsten.

Lokalt, kortreist og godt

– Nordmenn blir mer og mer opptatt av å bruke sesongvarer og kortreist mat fra sitt område. Vi kan naturligvis bli enda bedre, men vi har blitt mye flinkere de siste ti årene, sier Andersen.

Lokalprodusert mat er etterspurt. Det gir vekst, økt sjølforsynings- og mattrygghet, og reduserer også svinn.

– Vi har begynt å betale for kvalitet, og mange begynner å forstå at kvalitet er viktigere enn pris. Kvaliteten og mangfoldet i norske råvarer er gode, mener hun.

Hun anbefaler alle å se etter det norske flagget når man er ute og handler, og gjerne også hvor for eksempel tomatene, eplene, potetene, kjøttet og osten er produsert.

– De kan være så kortreiste at de er produsert eller dyrket i ditt nabolag eller i ditt fylke.

"Bondens marked" og andre matfestivaler rundt om i landet blir bare mer og mer populære, og det er ikke uten grunn.

– Høstens råvarer er både gode og sunne, og vi spiser de jo fordi det er godt, og da blir det jo full pott, sier hun muntert.

Gjør de gode innkjøpene

Inspirasjon og lyst er viktig for å lage et godt måltid. Finner man inspirasjon vil man også få lyst til å gjøre det beste ut av råvarene.

– Gå litt rundt i butikken. Se og smak - “hva har du lyst på? er noe fra ditt område?”. Spør gjerne hvor ting er fra, råder Andersen.

For det er viktig å være nysgjerrig og å ha glede av mat, mener hun og forteller at hun selv ofte får middagsideer mens hun er i butikken.

– Hvis man har en glede og en nysgjerrighet ved å lage et måltid, da blir det bra, det er det beste «krydderet». Er man negativ blir ikke maten like god. Det handler om gleden over å tilberede gode råvarer til gode måltider til sine nærmeste og seg selv.

 

Stekt indrefilet av svin servert med en frisk søt-syrlig saus og stekte epler, plommer eller kirsebær.

4 porsoner:

Ingredienser

Ca. 800g svinefilet
Salt og pepper
1 finhakket sjalottløk
1 eple
1 kvist frisk rosmarin
1 ss smør
2 dl norsk eplemost
2-3 ts honning
2-3 epler, plommer eller kirsebær
Smør til steking

Slik gjør du:

Brun svinefileten på alle kanter og etterstek den i ovn i 10-15 min avhengig av tykkelse. Kjernetemperaturen skal være 74 til maks 76 grader.

La kjøttet hvile 10-15 min før det skjæres opp.

Mens kjøttet hviler, fortsett med sausen.

Surr finhakket sjalottløk i smør til løken er blank. Tilsett finhakket eple og la det surre i 2-3 minutter, og tilsett deretter eplemost. La væsken koke ned til halv mengde uten lokk. 

Ønsker du en mer kremet saus, tilsetter du crème fraiche eller rømme og lar det koke til sausen tykner. Smak til med litt honning, salt og pepper.

Server med stekt frukt av epler, plommer eller kirsebær, og nyt.