Spis brød til middag med god samvittighet. Matsvinn er et unødvendig miljøproblem som har en enkel løsning; spis opp maten. Her har vi samlet våre beste oppskrifter på overskuddsbrød til smakfulle og næringsrike middager. Smak, miljø og helse i et måltid.

Fortvil ikke om du har spist opp brødet ditt. Rettene kan også lages av ferskt brød. Å spise mer korn og brød er faktisk et miljøtiltak i seg selv. Korn er energieffektivt og har lave CO2-utslipp og vannavtrykk. Så la deg friste av brød med god samvittighet.

Brødrasp og brødkrutonger er nok det letteste å lage av daggammelt brød og det kan brukes til nærmest alt. Brødrasp kan brukes som tykningsmiddel i supper, kaker, fisk- og kjøttfarser, på gratenger eller i desserter. Krutonger kan smaksettes med ditt favorittkrydder og brukes i salater og som topping på supper og gryter

La deg inspirere av italienerne og lag crostini eller bruschetta. Crostini er små, tynne, runde skiver av brød som du kan ta i én jafs. Bruschetta er derimot større skiver, gjerne toppet med tomat.

Grønn brødsuppe tyknet med brød og toppet med krutonger. Erter er belgfrukt, og alle belgfrukter er som korn; klimamat. Ertene gir i tillegg gode proteiner og vitamin B1 og C.

Grillet baconskive - nam! Den tar bare kvarteret å lage og trenger bare tre ingredienser.

Brødstuffing lages best på overskuddsbrød, og må ikke bare spises ved siden av kalkunen. Den er like god ved siden av stekt fisk eller vilt.

For tilbehør saumfar kjøkkenet, finn mat du liker og som bør spises opp snart. Det er bare en regel når det kommer til restemat; bruk opp det du har. Ellers kan du la kreativiteten og kokkeferdighetene blomstre. Alle oppskriftene finner du på www.brodogkorn.no

Oppskrift på grillet baconskive

Du trenger:

8 brødskiver
8 skiver bacon
1 ½ pakke baconost

Slik gjør du:

  1. Smør godt med baconost på alle brødskivene, eller ha på den osten du har i kjøleskapet.
  2. Legg sammen to og to brødskiver, slik at du får fire doble skiver. Del de doble skivene i to og surr en baconskive rundt hver halve, doble brødskive.
  3. Fordel skivene på en rist og ha i ovn på 200 °C. Ha en langpanne under slik at stekefett kan dryppe ned på den.
  4. Brødskivene stekes i 12 minutter. Snu skivene midt i steketiden og for ekstra crisp kan grill skrus på de siste minuttene.
  5. Server grillet baconskive varm, sammen med ønsket salat.