– Mange, kanskje spesielt kvinner, tenker at sjokolade er synonymt med kalorier. Men spiser du den riktige sjokoladen kan du kose deg med god samvittighet, forteller Iris Aune, daglig leder av Jentene på tunet, et Chocolatier i Trøndelag.

Hun har erfaring med kosthold og produserer håndlaget sjokolade, og vet både hva som er sunt og godt for oss.

– Jo mørkere sjokoladen er, desto sunnere er den. Men velger du for mørkt kan det også bli for bittert, sier hun og forklarer at rundt 70 % fungerer fint for de fleste.

– Da smaker sjokoladen fortsatt søtt samtidig som du kjenner den gode smaken av de aromatiske kakaobønnene.

Helsegevinsten ved å velge litt mørkere, er mange. I følge sjokolademakeren inneholder den mørke fristelsen både antioksidanter, vitaminer og mineraler i tillegg til stoffer som kan forebygge blodpropp, virke avslappende og gjøre deg lykkelig.

Pirrer sansene

De siste årene har norske forbrukere blitt mer bevisste når det gjelder valg av kaffe og øl. I følge Aune er det samme i ferd med å skje for sjokolade, hvor vi begynner å få mer kontinentale vaner.

– Stadig flere velger god kvalitetssjokolade når de først skal kose seg. Den inneholder ofte mindre av tilsatt sukker, ugunstige oljer eller andre unødvendige tilsetningsstoffer, sier hun. 

Og skal man virkelig nyte det man putter i munnen har både utseendet og utforming betydning.

– Sjokoladen skal se fantastisk ut! Den må være blank og fin i overflaten, med en delikat utforming og fargen kan gjerne gjenspeile innholdet. Den skal smelte godt i munnen og smaken skal vare lenge.

Fikk du også lyst på sjokolade nå?

– Det sies at ni av ti elsker sjokolade. Men den tiende lyver, sier Aune og ler.