– For meg handler påsken om å ha fri til å gjøre alt annet enn jobb, og er en av de få ukene hvor hele familien er samlet og kan nyte et godt måltid sammen. Det er lov å kose seg litt ekstra i høytidene, sier Christer Rødseth, kaptein på det norske kokkelandslaget og kjøkkensjef på Oslorestauranten Vaaghals.   

Sammen med Aron Espeland, som er kokk på juniorlandslaget, viser han oss hvordan man disker opp til en skikkelig god påskefrokost.

– Det er alle de gode luktene rundt bordet som skaper mye av stemningen, sier Rødseth. Croissanter og rundstykker varmes rett før servering. Lag posjerte egg, stek bacon og server ferskpresset juice og nykvernet kaffe. Det blir garantert en suksess.

Alt er lov når det er påske, ifølge landslagskapteinen, og trikset er å dekke på med alt du har lyst på – gode skinker, laks med dill, lokale oster, oppkuttet frukt, syltetøy, sjokolade og hvorfor ikke sveler?

– Sveleoppskriften har jeg fått fra tanten min som har jobbet på ferge på Nordmøre i mange år, og er en tradisjon fra Vestlandet som jeg synes vi må ta godt vare på.

EGG BENEDICT (Ca 4 porsjoner)
4 brioche (kjøpes ferdig på bakeri)
100 gram skinke (gjerne fra ferskvaredisken)
Hakket gressløk

Posjerte egg:
4 stk egg
Eddik og salt
1 liter vann

Hollandaisesaus:
1 eggeplomme
200 g usaltet smør
1-2 ss eplecidereddik
Sitronsaft og salt til smak

Slik gjør du

  1. Kok opp vann med litt eddik og salt .
  2. Knekk ett og ett egg i hver sin skål. Trekk kjelen av platen og visp lett rundt i vannet. Tilsett ett og ett egg og la de trekke på svak varme i 3–4 minutter til eggehviten er fast. Løft egget med en hullsleiv og server med en gang.
  3. Hollandaisesausen: Pisk egg og eplecidereddik sammen på lav temperatur til det når ca 80 grader. Ta av kjelen fra platen og pisk til kjelen har kjølt seg litt ned. Pisk jevnt og raskt mens du sper i smør, bruk litt vann for å eventuelt justere tykkelsen. Smak til med salt og sitron.
  4. Strø gjerne noen flak med maldonsalt over før servering.
  5. Anrett som på bildet – ristet brioche, skinke, så egg og hollandaise over. Det er fint å avslutte det hele med litt hakket gressløk.

LEVERPOSTEI MED BACON (Ca 4 porsjoner)
Ca 100 gram bacon
Ca 100 gram leverpostei
Hakket persille

Slik gjør du

  1. Sprøstek baconet.
  2. Varm leverposteien på 180 grader i 3–4 minutter.
  3. Serveres med hakket persille over.

VESTLANDSKE SVELER (Ca 4 porsjoner)
5 egg
3,5 dl sukker
1 l kulturmelk
1,5 ts natron
1,5 ts hjortetakksalt
0,8 kg mel
75 gr smør
Ferske bær
Akasiehonning

Slik gjør du

  1. Pisk sammen egg og sukker for hånd, pisk deretter inn kulturmelk og bland i det tørre. Ha i smør til slutt.
  2. La røren svelle i 1-2 timer før servering. Natron og hjortetakksalt må tilsettes samme dag som røren skal brukes.
  3. Stekes på takke eller i stekepanne på medium varme. Etter at du har helt i røren vil du etter et par minutter se at de bobler på oversiden, da snur du svelen. Den skal ha en gylden brun stekefarge.
  4. Server svelene med ferske bær og en god akasiehonning.

Tilbehør
Rundstykker og croissanter
Syltetøy etter eget ønske
Gode, lokale oster
Laks, dill og pepperrot
Frukt og grønnsaker til å kutte opp
Ferskkvernet  kaffe
Ferskpresset juice
Sjokolade
…og alt annet du har lyst på.