Terje Pedersen, Koordinator. Foto: Post-og teletilsynet.

Den menneskelige brannmuren er svært viktig. Barn og unge må bli litt mindre naive når de bruker internett, sier Terje Pedersen som er seniorrådgiver i Post- og teletilsynet og i Nettvett.no.
Mange klikker for lett på lenker og vedlegg som de tror er fra venner. Disse kan imidlertid inneholde virus.
Det er lettere å oppdage feil når mailen er fra perifere venner enn fra gode venner vi stoler på. Imidlertid finnes det tjenester på nettet som kan brukes til å teste om vedleggene er sikre før de åpnes.

Skadelig delingskultur

Kriminelle bruker gjerne nettet, og spesielt sosiale medier, til å spre virus og annet skadevare. Derfor er det viktig å være skeptisk. Vi har en delingskultur nå hvor mange deler altfor mye med andre. Dermed kan man lett bli offer for blant annet ID-tyveri. Desto mer man deler, desto lettere er det for kriminelle å samle inn informasjon om en person. Dette kan være fødsels- og personnummer, adresse og lignende. Dette kan for eksempel brukes til å opprette et falskt mobilabonnement, sier Pedersen.

Barnelokkere

Han mener barn og unge også må være klar over farene med personer som utgir seg for å være noen andre enn de faktisk er.
Barnelokking er en utfordring. Barn og unge bør i utgangspunktet gå ut i fra at en person de treffer på chat eller Facebook kan være voksne som vil lokke dem. Det er derfor viktig å være oppmerksom hele tiden. Barnelokkere kan bruke lang tid på å få andre til å stole på dem før de foreslår et møte. Kunnskap gir beredskap.
God oppdragelse viktig Pedersen mener imidlertid at foreldre ikke bør overvåke deres barn når de er på nettet. Derimot bør de gi barna riktige holdninger på forhånd.
Dersom barna overvåkes vil de gjøre alt for å skjule sin aktivitet på nettet. Da gjør man barna en bjørnetjeneste. Foreldre må forstå at internett i dag er en viktig sosialiseringsarena for de unge. Som i den virkelige verden kan ikke barna overvåkes hele tiden, men de kan gis en god oppdragelse og så må man stole på dem.

Bruk ulike passord

Det er en trend at internettbrukere blir stadig yngre. I dag kan selv en toåring sitte med nettbrettet og se på NRK Super og lignende. I tillegg deles stadig mer slik at man mister kontrollen over informasjon om seg selv, og mange passord kommer på avveie.
Derfor er det viktig å lage gode og forskjellige passord. Dersom et passord da kommer på avveie vil det være vanskelig å bruke dette passordet for å komme inn på andre tjenester.