Teresa Løvold Berents, Hudlege ved Oslo Rikshospital. Foto: Øystein H. Horgmo, NTNU.

– Man er aller mest sårbar for solen når man er baby. Rådene som gis deles i to, forteller hudlege Teresa Løvold Berents ved Oslo Universitetssykehus/Rikshospitalet. – Man gir spesielle råd til barn som er under ett år, og så er det samme råd for de som er fra ett år og oppover. Man anbefaler at barn under ett år ikke utsettes for direkte sol i det hele tatt i perioder med mye UV-stråling. I Norge har vi høyest UV-indeks i perioden fra april til september. Babyer har en veldig sårbar hud, den er tynnere og har mindre pigment, så de vil lettere få solskader ved UV-stråling. De har dessuten et umodent immunforsvar.
Vi i Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder hudkreft, spesielt føflekk-kreft, og det er grunnen til at man anbefaler å starte med solbeskyttelse tidlig.

– For å forhindre senere solskader, er det viktig å beskytte barn mot solen. Huden husker UV-strålingen den har fått gjennom hele livet. Og det er den akkumulerte dosen opp gjennom et helt liv og antall solforbrenninger som øker sjansen for hudkreft.

Bruk klær

Man bruker de samme rådene for soling til barn som man gjør til voksne, og de består av tre ulike råd, fortsetter hudlegen.
– Det første man skal gjøre er å oppsøke skygge. Dette er spesielt mellom klokken ti og klokken tre på dagen, for da er det mest UV-stråling. Så skal man beskytte seg med klær. Bruk en langermet skjorte, caps og solbriller for å beskytte ansiktet. Dette er spesielt viktig hvis man er på sjøen eller går på en isbre. Da må man være ekstra påpasselig fordi havet og snøen reflekterer solstrålene. Og så må man smøre inn med solkrem de delene av kroppen som ikke er beskyttet av klær.

Valg av solkrem

Når man skal velge solkrem til barn, er det én ting man må være nøye med. – Til barn er det veldig viktig at man velger en som har både et kjemisk og et fysisk filter, altså kremer som beskytter både mot UVA- og UVB-stråler. Man skal bruke minimum faktor 15, men de fleste barnesolkremene inneholder også et fysisk filter så de vil ha en faktor på 30 og over.
Man skal bruke rikelig med solkrem, og man skal smøre ofte. – Man trenger en håndfull solkrem for å smøre inn et lite barn. Solkremen skal smøres på 15 minutter før man går ut, og så må man gjenta smøringen. Hvis det er blå himmel og sterk sol, skal man påføre ny solkrem annenhver time. Når man bader vaskes en del av kremen bort, så det er lurt å smøre seg etter at man har badet.
For barn som liker å oppholde seg mye i strandkanten, kan det være en idé å bruke en UV-badedrakt. – En UV-badedrakt beskytter aller best. Da slipper man å smøre inn huden som dekkes av drakten. Og når det er kaldt i vannet, kan det også være en idé med en våtdrakt med korte ermer. Da vil barnet holde på varmen når det leker i vannet, og samtidig være beskyttet mot solen.

Har atopisk eksem

20 % av alle barn har atopisk eksem. Mange som sliter med dette opplever en bedring om sommeren, men noen merker også en forverring.
– Noen sliter mer om sommeren, mye på grunn av fukt. Går de med fuktige klær, vil eksemen blusse opp. Noen opplever å bli irritert av solkrem, og de kan med fordel bruke klær som beskyttelse heller enn solkrem. De vil også tåle solkrem med fysisk beskyttelse bedre enn de med kjemiske filtere, avslutter Løvold Berents.