Hjem » Våre barn og unge » Har barnet ditt tilbakevendende hodepine?
Hodepine

Har barnet ditt tilbakevendende hodepine?

Har barnet ditt hodepine
Har barnet ditt hodepine
Helmines (12) migreneanfall varer oftest tre til fire timer.

Nå har Foreningen for kroniske smertepasienter og Hodepine Norge startet et samarbeidsprosjekt for å spre informasjon og gi økt kunnskap om barnemigrene. Budskapet bak prosjektet er; hvis barnet ditt har tilbakevendende hodepine så må du ta det med til fastlegen og kreve å få en diagnose! Det er migrene til det motsatte er bevist!

Hodepinespesialist Dr. Tine Poole er initiativtaker til prosjektet og faglig ansvarlig. Hun har ved hjelp av sitt nettverk av kollegaer og medlemmer i Hodepine Norge gjort det mulig å starte nettstedet www.barnehodepine.no og lager informasjonsfilmer med deltakelse av gode aktører.

Viktig å oppsøke hjelp

– Bakgrunnen for prosjektet er at barn og ungdommer med migrene sliter på skolen og sosialt, fordi de hverken har fått diagnose eller behandling hos legen, sier hodepinespesialist Dr. Tine Poole.

Migreneanfall hos barn og ungdommer arter seg ofte litt annerledes enn hos voksne, blant annet varer de ofte kortere. Barnet kan derfor være nødt til å dra hjem fra skolen på grunn av hodepine, men senere være frisk nok til å være ute og leke som vanlig. Men mange barn har sterke smerter og noen har vanskeligheter med å beskrive sine symptomer. Dette kan bidra til underdiagnostisering som påvirker barnets evne til å delta på skolen, fritidsaktiviteter og sosialt. Dette fører ofte til mismot og lav selvtillit. Ubehandlet migrene kan dermed få alvorlige konsekvenser både fysisk og psykisk.

– Mange foreldre har ikke oppsøkt helsevesenet for barnas plager, rett og slett fordi de ikke tror at barnets hodepine er alvorlig nok, ikke forstår at hodepinen kan være migrene, eller ikke vet at det finnes god behandling. Dette til tross for at hos 75 prosent av barn med migrene forekommer sykdommen i den nærmeste familie, fortsetter Poole.

Hvis barnet ditt klager over hodepine

Tre korte spørsmål vi kaller PIN-koden kan med stor sannsynlighet vise om det er migrene og kan gjøre det enklere for barnet å sette ord på smerten.

P Photophobia. Er barnet ømfintlig for lys under hodepinen?
I Indisposed. Fører hodepinen til at barnet har vært borte fra skole/barnehage eller indisponert én dag eller mer de siste tre månedene?
N Nausea. Blir barnet kvalm eller uvel når det har hodepine?

Dersom svaret er ja på to av tre av sprøsmål er det 93 prosent sannsynlighet for at hodepinen kan være migrene. Er svaret ja på alle tre spørsmålene er det 98 prosent sannsynlig at barnet har migrene.

PIN-koden kan benyttes som veiledning, men dersom barnet har tilbakevendende hodepine må du ta med barnet til undersøkelse hos lege uansett om PIN-kodetesten ikke antyder migrene. Udiagnostisert migrene kan resultere i at sykdommen blir kronisk.

Søker du mer informasjon?

På www.barnehodepine.no vil du få vite mer om hodepine hos barn, om symptomer, hvordan dere kan få stilt en diagnose, hvilken behandling som finnes og hvordan man kan forebygge og tilrettelegge. I dag eksisterer det god behandling mot migrene og mange muligheter for å forebygge migreneanfall gjennom medisiner, en tilpasset hverdag og gode rutiner.

Alle barn med migrene skal få hjelp slik at deres plager blir oppdaget, behandlet og hverdagen deres tilrettelagt når anfallene kommer. Ta barnet med til lege for å få stilt en diagnose!

Neste artikkel